Modeli zgjedhor nuk do të ndryshojë dhe nuk ka gjasa që të ketë lista të hapura të zgjedhjeve të mundshme të parakohshme që po bëhen më të qarta. Kreu i PLD-së thotë se më e rëndësishmja që mund të pritet janë listat e hapura të këshilltarëve në zgjedhjet e ardhshme lokale. Partitë më të mëdha nuk janë të gatshme për një elektorat, i cili minimizon shanset që partitë më të vogla të hyjnë në Kuvend në mënyrë të pavarur. Parititë e rejat, të cilat janë paralajmëruar këto ditë, sipas tij, nuk kanë pothuajse asnjë mundësi nëse nuk ndryshohet modeli zgjedhor.

Sipas modelit aktual zgjedhor, partitë me 30.000 vota nuk arrijnë të hyjnë në Kuvend nëse nuk përqendrohen në një njësi zgjedhore. Por partitë kryesore, edhe pse mbështesin në mënyrë deklarative, nuk kanë konsensus për një njësi zgjedhore.

LSDM e kishte premtuar atë para zgjedhjeve, por tani ata po kërkojnë që të gjitha partitë të bien dakord. OBRM-PDUKM është duke kërkuar një model mazhoritar me 120 njësi elektorale.

BDI mbetet në favor të modelit ekzistues, por thonë se e konsiderojnë opsionin e listave të hapura. Aleanca për Shqiptarët po kërkon një model elektoral me 8 njësi elektorale, ndërsa Lëvizja Besa kërkon tre njësi dhe listat e hapura./Telegrafi/