Shkencëtarët kanë zbuluar një ekzoplanet të vendosur 90 dritëviti larg Tokës me një atmosferë intriguese – një që mund të përmbajë retë e ujit.

Ekzoplanetët janë planetë të vendosur jashtë sistemit tonë diellor. Ky ekzoplanet, i quajtur TOI-1231 b, kompleton një orbitë të plotë rreth yllit të tij çdo 24 ditë të Tokës.

Orbiton rreth një ylli xhuxh të kuq, ose tip M, i njohur si NLTT 24399, që është më i vogël dhe më i zbehtë se yjet si dielli ynë, raporton cnn.

Zbulimi i planetit u detajua në një studim të ri që do të botohet në një botim të ardhshëm të The Astronomical Journal.

“Edhe pse TOI 1231 b është tetë herë më afër yllit të saj se Toka me Diellin, temperatura e tij është e ngjashme me atë të Tokës, falë yllit të tij më të ftohtë dhe më pak të ndritshëm”, tha bashkëautorja e studimit Diana Dragomir, një asistent profesor në departamentin e fizikës dhe astronomisë në Universitetin e New Mexico, në një deklaratë.

“Megjithatë, vetë planeti është në të vërtetë më i madh se toka dhe pak më i vogël se Neptuni – ne mund ta quajmë atë një nën-Neptun”, shtoi ajo. /Telegrafi/