Hailey Bieber ka folur për pasojat e goditjes së vogël në tru dhe theksoi se ajo përjetoi PTSD (çrregullim stresi post-traumatik) pas problemeve të saja shëndetësore.

“Unë po përballesha me shumë ankth pas kësaj. Po merresha me pak PTSD, njëlloj si frika se mund të ndodhte përsëri. Ishte thjesht një ndjenjë, sikur, nuk dua ta kaloj më kurrë atë. Dua të them, ishte kaq e frikshme, aq shqetësuese”, ishte shprehur ajo.

26-vjeçarja ka thënë se ishte duke ngrënë mëngjes me bashkëshortin Justin Bieber në mars 2022 kur papritmas ndjeu simptoma të një goditjeje, të shkaktuar nga një mpiksje gjaku në trurin e saj, shkruan Yahoo.

Reklama

Më vonë, modelja u diagnostikua me foramen ovale të hapur (PFO), një vrimë në zemër që duhet të mbyllet pas lindjes, por nuk mbyllet. Ajo iu nënshtrua një operacioni për të mbyllur vrimën, për të cilën thotë se shkoi pa probleme.

Reklama

Sipas CDC, çdo 40 sekonda dikush në Shtetet e Bashkuara pëson një goditje në tru.

“Ekziston një ide e gabuar se një atak iskemik kalimtar mund të ndodhë vetëm te të moshuarit, por ky është një mit”, thotë Anita Mehta, një neurologe në Summit Health.

TIA (sulmi iskemik kalimtar) dhe goditjet në tru mund të prekin këdo. Në vitin 2009, 34 për qind e njerëzve të shtruar në spital për goditje në tru ishin nën moshën 65 vjeçare.

Reklama

Në vijim janë shenjat e një goditjeje të lehtë sipas ekspertëve:

Probleme me shikimin

Vështirësia për të parë në njërin ose të dy sytë mund të jetë shenjë e një TIA. Mund të jetë një simptomë e një goditjeje që tashmë ka ndodhur. Komplikimet e shikimit nga një goditje në tru varen nga vendi ku ndodh goditja. Rrallëherë, preken të dy anët e trurit, por kjo mund të çojë në verbëri.

Reklama

Fytyrë e mpirë dhe e varur

Mpirja e lidhur me një TIA zakonisht ndihet në njërën anë të trupit. Këto efekte mund ta bëjnë të vështirë lëvizjen e disa pjesëve të trupit tuaj dhe mund të keni probleme me aktivitetet e përditshme. Një fytyrë e varur është një tjetër shenjë e një TIA.

Marramendja

Reklama

Furnizimi i zvogëluar me gjak në tru mund të shkaktojë marramendje dhe nuk duhet të injorohet kurrë, thonë mjekët. Ashtu si me shumë kushte, sa më i vjetër të jeni (70 dhe 80 vjeç), aq më i lartë është rreziku juaj për TIA. Por, ka gjithashtu të rinj që kanë TIA, kështu që është e rëndësishme të theksohet se TIA nuk është ekskluzive për popullatën e moshuar. Përveç moshës më të madhe, faktorë të tjerë rreziku përfshijnë historinë familjare, presionin e lartë të gjakut, duhanin, rrahjet e parregullta të zemrës dhe diabetin.

Reklama

Dobësia

Gjithashtu mund të përjetoni vështirësi në ecje, dobësi të muskujve, probleme të koordinimit ose dobësi në njërën anë të trupit tuaj. Pasi të zbulohet shkaku themelor i një TIA, mjekët mund të përcaktojnë strategjinë më të mirë për të parandaluar një goditje në të ardhmen. Në disa raste, trajtimi mund të përfshijë marrjen e medikamenteve që zvogëlojnë mundësinë e mpiksjes, dhe në të tjera, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të hapur arteriet e bllokuara dhe për të hequr depozitat yndyrore.

Vështirësi në të folur

Reklama

Vështirësia në të folur ose moskuptimi i të folurit mund të jetë një shenjë e një TIA.

“Njerëzit që kanë një mini-goditje mund të përjetojnë një sërë simptomash. Më të rëndësishmet janë dobësia në njërën anë që prek fytyrën, krahun ose këmbën – ose të tria – ose çrregullimi i të folurit, i cili mund të jetë i paqartë ose duke reduktuar rrjedhshmërinë ose kuptimin. Këto janë simptoma tipike, por ndonjëherë njerëzit mund të përjetojnë humbje të shikimit ose marramendje”, thotë Candice Delcourt, studiuese klinike në George Institute for Global Health.

Reklama

Një TIA dhe një goditje në tru konsiderohen të dyja ngjarje të papritura neurologjike – nuk do ta dini kurrë ndryshimin. Ndërsa një goditje shpesh çon në paaftësi të përhershme, efektet anësore të lidhura me një TIA ose mini-goditje janë të përkohshme pa paaftësi të përhershme. /Telegrafi/