Dihet se respektimi i një diete të shëndetshme mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru – por ajo që përbën një dietë të tillë është një temë shumë e debatuar.

Reklama

Për një kohë të gjatë, ka mbetur e paqartë se si vezët ndërveprojnë me shëndetin tonë. Hulumtimi i ri i publikuar në eLife, megjithatë, sugjeron se konsumimi i moderuar i vezëve mund të parandalojë bllokimet arteriale që çojnë në goditje në tru.

Studimi sugjeron se ata mund ta bëjnë këtë duke rritur sasinë e metabolitëve të shëndetshëm për zemrën në gjak.

Vezët historikisht janë fyer me arsyetimin se ato kontribuojnë drejtpërdrejt në ndërtimin e kolesterolit të keq në gjak. Por në disa studime, konsumimi i rregullt i vezëve është zbuluar se ul ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, krahasuar me konsumin e rrallë të vezëve.

Reklama
Goditja në tru - Pacientët më të rinj mund të kenë rrezik të dyfishtë të kancerit, thotë hulumtim i ri Goditja në tru - Pacientët më të rinj mund të kenë rrezik të dyfishtë të kancerit, thotë hulumtim i ri
Reklama

Një grup i ri kërkimesh i mbështet këto gjetje. Kësaj radhe, studiuesit u hodhën në fokus mbi efektet e drejtpërdrejta të vezëve në shënuesit e shëndetit kardiovaskular.

Ekipi ishte në gjendje ta bënte këtë duke përdorur një teknikë të quajtur rezonancë magnetike bërthamore e synuar, e cila mati metabolitët në mostrat e plazmës të marra nga 4778 pjesëmarrës. Nga të gjitha kolegjet e metabolitëve, 24 u identifikuan si të lidhura drejtpërdrejt me nivelet e vetë-raportuara të konsumit të vezëve.

Mungesa e vitaminës së zakonshme që 'dyfishon' rrezikun për të pasur një goditje në tru Mungesa e vitaminës së zakonshme që 'dyfishon' rrezikun për të pasur një goditje në tru

Rezultatet zbuluan se individët që hanin një sasi të moderuar të vezëve kishin nivele më të larta të proteinave në gjakun e tyre; apolipoproteina – e cila përdoret si një bllok ndërtimi për lipoproteinat me densitet të lartë (HDL).

Reklama

HDL quhet kolesteroli “i mirë” sepse thith molekulat e dëmshme yndyrore dhe i çon ato përsëri në mëlçi. Mëlçia më pas i nxjerr ato nga trupi para se të kenë një shans për t’u kapur në muret arteriale.

Reklama

Science Daily detajoi gjetjet me deklaratën e mëposhtme: “Këta individë kishin veçanërisht molekula të mëdha HDL në gjakun e tyre, të cilat ndihmojnë në pastrimin e kolesterolit nga enët e gjakut dhe në këtë mënyrë mbrojnë kundër bllokimeve që mund të çojnë në sulme në zemër dhe goditje në tru”.

Autori kryesor i studimit, Lang Pan, MSc në Departamentin e Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Universitetin e Pekinit shtoi: “Pak studime kanë parë rolin që luan metabolizmi i kolesterolit plazmatik në lidhjen midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, kështu që ne donim të ndihmonim në adresimin e këtij boshllëku”.

Reklama

“Së bashku, rezultatet tona ofrojnë një shpjegim të mundshëm sesi ngrënia e një sasie të moderuar vezësh mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës”, shtoi Canqing Yu, Profesor i Asociuar në Departamentin e Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Universitetin e Pekinit.

Reklama

Ai vazhdoi: “Duhen më shumë studime për të verifikuar rolet shkakësore që luajnë metabolitët e lipideve në lidhjen midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare”. Përveç të qenit një burim i kolesterolit dietik, vezët ofrojnë një pasuri të ushqyesve të shëndetshëm si luteina dhe zeaxanthin, të cilat të dyja mbrojnë sytë.

Në fakt, vezët konsiderohen si një nga burimet e pakta “të plota” të proteinave pasi ato përmbajnë të nëntë aminoacidet thelbësore. /Telegrafi/