Për herë të parë që nga fillimi i regjistrimeve, fidanishtja kryesore e akullit të detit Arktik në Siberi ende nuk ka filluar të ngrijë në fund të tetorit.

Ngrirja e vonuar vjetore në Detin Laptev është shkaktuar nga ngrohtësia e zgjatur në Rusi dhe ndërhyrja e ujërave të Atlantikut, thonë shkencëtarët e klimës që paralajmërojnë për efektet e mundshme goditëse në të gjithë rajonin polar, raporton euronews.

Temperaturat e oqeanit në zonë u ngjitën kohët e fundit në më shumë se pesë gradë celsius mbi mesataren, pas një vale nxehtësie rekorde dhe rënies jashtëzakonisht të hershme të akullit të detit dimrin e kaluar.

Reklama

Shkencëtari i klimës, Lars Kaleschke nga Instituti Alfred Wegener në Gjermani tha “Këtë vit, pas verës së ngrohtë, ne shohim se [sasia] e akullit është e dyta më e ulëta e regjistruar”.

Reklama

“Ne shohim një ngrirje të vonuar të kësaj zone dhe ne aktualisht kanë 4 milion kilometra katrorë më pak akull deti sesa zakonisht pritej krahasuar me vitet 1980. Kjo është dhjetë herë më e madhe se Gjermania që mungon”, shtoi ai. /Telegrafi/