Një koloni prej 60 milionë peshqish është gjetur në Detin Weddell në Antarktidë. Është një zonë me madhësinë e Maltës, e cila është një ekosistem unik dhe i panjohur deri tani.

Ky zbulim është një tregues se sa pak dihet për atë që është në thellësi të detit. Besohet se është kolonia më e madhe në botë e përbërë nga peshq mbresëlënës akulli (Neopagetopsis ionah). Pjesa e brendshme e trupit të tyre është e dukshme. Peshqit e akullit janë të vetmit vertebrorë që nuk kanë qeliza të kuqe të gjakut. Për të mbijetuar në temperatura jashtëzakonisht të ulëta, kjo specie ka zhvilluar një proteinë antifriz.

Anija polare kërkimore gjermane Polarstern zbuloi këtë koloni të peshkut fole në shkurt të vitit të kaluar. Anija eksploroi thellësitë e detit gjysmë kilometër larg tij. Për regjistrimin u përdor një kamerë e madhësisë së veturës, e cila ishte ngjitur në anije. U eksploruan rrymat e oqeanit dhe zbulimi i kësaj kolonie ishte një surprizë e madhe.

Studiuesit theksuan se kolonia ndodhet në një sipërfaqe prej 240 kilometrash katrorë. Një fole është e vendosur mesatarisht në tre metra katrorë. Çdo fole ka mesatarisht 1735 vezë.

Sipas Purser, zona e detit është dy gradë Celsius më e ngrohtë se zona përreth, kjo është arsyeja pse këta peshq duket se tërhiqen nga uji pak më i ngrohtë. Hulumtimi shtesë do t’i përgjigjet disa pyetjeve.

Midis tyre është edhe sa kohë peshqit e rritur i mbajnë vezët. Ekspertët spekulojnë se kjo mund të zgjasë muaj.

Duke qenë se është një ekosistem unik në mbarë botën, shkencëtarët besojnë se duhet shpallur zonë e mbrojtur. /Telegrafi/