Dheu i mirë është themeli i një kopshti të suksesshëm

Në mënyrë ideale, dheu duhet të pasurohet me lëndë ushqyese, të ketë një pH të ekuilibruar dhe një cilësi të thërrmueshme që mban ujin, transmeton Telegrafi.

Si të testoni pH-në e dheut?

PH-ja e dheut që është shumë alkaline ose ka shumë acid mund të parandalojë që bimët të thithin lëndë ushqyese.

Në përgjithësi, shumica e bimëve preferojnë një pH të balancuar midis 6 dhe 7.5. Sidoqoftë, disa varietete kanë nevojë për aciditet të lartë (si boronica dhe azalea), ndërsa të tjerat kanë nevojë për dhe më themelor (si jargavani dhe artiçoka.

Mund të zgjidhni bimët që do të rriten më mirë në pH-në e dheut që keni, por ndërkohë mund të testoni pH-në e dheut tuaj për të arritur një ide se si janë gjërat në kopshtin tuaj.

Për të testuar alkalinitetin:

Merrni një mostër dheu 10 deri në 15 cm nën sipërfaqe, hiqni mbetjet, derdhni në një enë qelqi dhe shtoni ujë të mjaftueshëm për ta bërë dheun baltë.

Shtoni gjysmë gote uthull të bardhë në një kavanoz dhe përzieni. Nëse shkumëzon ose shfaqen flluska, dheu juaj është alkalin.

Për të testuar aciditetin:

Ndiqni të njëjtët hapa si më sipër, por në vend të kësaj shtoni gjysmë gota sode buke në një kavanoz dhe përzieni. Nëse shkumëzon ose shfaqen flluska, toka juaj është acidike.

Toka neutrale

Nëse i keni bërë të dyja testet dhe asnjëra nuk ka çuar në një reagim flluskë, pH i tokës tuaj është në rangun neutral.

/Telegrafi/