Kolesteroli është një substancë dylli që mëlçia juaj e bën për të mbrojtur nervat dhe për të krijuar indet qelizore dhe disa hormone. Trupi juaj gjithashtu merr kolesterolin nga ushqimi që hani, i cili përfshin vezë, mish dhe bulmet.

Shumë kolesterol i keq (LDL) mund të jetë i keq për shëndetin tuaj dhe mund të rrisë rrezikun e problemeve kërcënuese për jetën, si sulmi në zemër ose goditje në tru. Të kesh kolesterol të lartë ka qenë gjithashtu i lidhur me një gjendje të pazakontë që përfshin urinën.

Trupi ka nevojë për kolesterol për të ndërtuar qeliza të shëndetshme, megjithatë, nivelet e larta të kolesterolit mund të rrisin rrezikun e një personi për sëmundje të zemrës.

Me kolesterol të lartë, depozitat yndyrore mund të zhvillohen në enët e gjakut. Përfundimisht, këto depozita rriten, duke e bërë të vështirë që gjaku i mjaftueshëm të rrjedhë nëpër arteriet tuaja duke rritur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare (CVD).

Korrelacioni midis sindromës metabolike, simptomave të traktit urinar të poshtëm dhe CVD nuk është kuptuar ende plotësisht. Në veçanti, CVD është propozuar si një faktor rreziku i mundshëm si për përparimin ashtu edhe për ashpërsinë e simptomave të traktit urinar të poshtëm. Studimet kanë zbuluar se meshkujt me simptoma të moderuara deri në të rënda të traktit urinar të poshtëm duket se kanë një rrezik në rritje të ngjarjeve të rënda të padëshiruara kardiake.

Në një studim të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Urologjisë, u hetua kolesteroli në serum dhe rreziku i tij për përparime të simptomave të traktit urinar më të ulët. Studimi përfshiu 2323 burra për të testuar lidhjen midis kolesterolit, raportit të lipoproteinave me densitet të lartë dhe simptomave të incidentit të traktit urinar. Gjithsej 253 shfaqën simptoma të incidentit të traktit urinar të poshtëm.

Në analizën e papërpunuar, lipoproteina me densitet më të lartë u shoqërua me një ulje të rrezikut të simptomave të traktit urinar më të ulët, ndërsa kolesteroli total dhe lipoproteina me densitet të ulët nuk treguan asnjë lidhje. “Pas rregullimit me shumë variabla, lidhja midis lipoproteinës me densitet të lartë dhe simptomave të incidentit të traktit urinar të poshtëm mbeti i rëndësishëm, ndërsa nuk u vu re asnjë lidhje për lipoproteinat me densitet të ulët”, vuri në dukje studimi.

Kishte një tendencë që kolesteroli më i lartë të lidhej me rrezikun më të lartë të simptomave të traktit urinar më të ulët, megjithëse kjo nuk ishte statistikisht domethënëse. Studimi shtoi: “Një raport më i lartë i kolesterolit: lipoproteina me densitet të lartë u shoqërua me rritjen e rrezikut të simptomave më të ulëta të traktit urinar”. Studimi arriti në përfundimin se te meshkujt asimptomatikë, kolesteroli më i lartë lidhej me rritjen e rrezikut të simptomave më të ulëta të traktit urinar, megjithëse lidhja nuk ishte e rëndësishme. “Një kolesterol më i lartë: raporti i lipoproteinave me densitet të lartë u shoqërua me rritjen e simptomave të incidentit të traktit urinar të poshtëm, ndërsa lipoproteina me densitet të lartë ishte mbrojtëse.”

Simptomat e traktit urinar të poshtëm përfshijnë:

  • Rrjedha e dobët dhe/ose me ndërprerje;

  • Sforcim;

  • Ndjenja e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës. /Telegrafi/