LAJMI I FUNDIT:

“NËSE, PASI TË VDES, DUAN TË MA SHKRUAJNË BIOGRAFINË”

“NËSE, PASI TË VDES, DUAN TË MA SHKRUAJNË BIOGRAFINË”

Poezi nga: Fernando Pessoa
Përktheu: Fadil Bajraj

Reklama

Nëse, pasi të vdes, duan të ma shkruajnë biografinë,
S’ka gjë më të thjeshtë.
Janë sall dy data: dita ime e lindjes, dita e vdekjes.
Midis të parës dhe të fundit të gjitha ditët janë të miat.

Jam i kollajshëm për t’u definuar.
Duke më parë të gllabëruar.
I kam dashur gjërat pa kurrfarë sentimentalizmi.
Kurrë s’kam pasur asi dëshire që s’kam mundur ta realizoj ngase kur nuk e kam humbur
të parit.
Bile edhe të dëgjuarit kurrë s’më ka qenë më shumë se
shoqërim i të parit.
E kam kuptuar se gjërat janë të vërteta dhe krejtësisht të ndryshme
prej njëra tjetrës.
Këtë e kam kuptuar me sy, kurrë me mendje.
Për ta kuptuar këtë me mend do të ishte t’i shihja të
gjitha njësoj.

Ditët më bëjnë të përgjumshëm siç më bën secili fëmijë.
Do t’i mbyllja sytë dhe do të fle.
Përveç kësaj, kam qenë i vetmi poet i Natyrës.