Poezi nga: Edgar Allan Poe
E përktheu: Artan Gjyzel Hasani

Ngaqë në parajsat lart dëgjoj
ëngjëjt njëri-tjetrit nën zë duke i thënë
mes fjalëve të tyre zhuritëse nuk gjej dot
asnjë kaq të dashur sa fjala “Nënë”

Prandaj me k’të emër të dashur kaq shumë të thërrita
Ty që më shumë se një nënë u bëre për mua
thelbin e zemrës m’a mbushe, kur vdekja të vuri ty
pranë shpirtit të Virxhinias që në fluturim u lëshua …

Nëna ime, e vërteta nëna ime që herët më la
s’ishte veçse nëna vetë, por ti
je nëna që unë desha aq dashurisht
prandaj je dhe më e dashur se ajo që mend mbaj
ashtu si edhe gruaja ime pafundësisht
më e dashur më ishte shpirtit, sesa jetës shpirti i saj …