Edhe pse fakti që bora mund të digjet dhe madje edhe të nxihet kur ekspozohet ndaj një flake është një pamje mjaft konfuze, ekziston një shpjegim pse ndodh kjo.

Astrofizikanti amerikan Neil deGrasse Tyson tha:

“Disa nga ju po përpiqen të bëjnë çfarë? Po përpiqeni të shkrini një top dëbore me një çakmak? Jo, jo, më falni. Nuk mundesh dhe po ke probleme? Nuk është magji kozmike – quhet fizikë”.

Lënda mund të shndërrohet nga një e ngurtë në një lëng, ose një lëng në një gaz, dhe shumica e njerëzve kanë parë shkrirjen e borës. Nxehtësia po e kthen ujin e ngrirë (të ngurtë) në avull (gaz), prandaj nuk shfaqet lëng, sipas IFL Science .

Reklama
@neildegrassetyson

The reason your snowballs won’t melt with a lighter. Here come the potato conspiracies… #startalk #tiktokpartner #learnontiktok

♬ original sound – StarTalk

Sa i përket mbetjeve të zeza të lëna pas, ato janë vetëm grimcat e zakonshme që krijohen nga djegia e çdo burimi karburanti. Ato vijnë nga çakmakët dhe qirinjtë që mbahen kundër dëborës sesa diçkaje brenda vetë borës, në të njëjtën mënyrë që mbajtja e një qiri shumë afër një muri mund të lërë njolla të ngjashme të zeza prapa. /Telegrafi/

Reklama
@neildegrassetyson

Reply to @kdogg3000 Why your snowball won’t melt part II #startalk #tiktokpartner #learnontiktok

♬ original sound – StarTalk