Në raportin e komitetit monitorues të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (APKE) në kuadrin pas-monitorimit të dialogut me Bullgarinë, që do të diskutohet të enjten, deputeti gjerman Frank Schvabe i grupit socialist dhe hungarezi Zolt Nimet nga grupi i Partive Popullore, mbetën në kërkesat për respektimin e së drejtës, siç thuhet, pakicës maqedonase të panjohur në Bullgari, njofton korrespondenti i AIM-së nga Strasburgu.

“Pakica maqedonase nuk njihet si e tillë nga autoritetet bullgare për shkak të zbatimit të rreptë të kritereve formale, megjithëse ky grup ka shprehur në mënyrë të përsëritur dëshirën e saj për të përfituar nga mbrojtja sipas Konventës në kuadër për Mbrojtjen e Minoriteteve”, thuhet në rezolutën e miratuar të APKE-së.

Kjo, vlerësojnë informuesit, është një burim shqetësimi për pakicën maqedonase. Për këto arsye pakica maqedonase nuk ka përfaqësues në Këshillin për Minoritetet. Maqedonasit nuk kanë një program për komunitetet etnike dhe nuk marrin ndihmë shtetërore për ruajtjen dhe zhvillimin e kulturës dhe identitetit të tyre. As në gjuha maqedonase as historia nuk mësohet në shkolla. Asnjë organizatë maqedonase nuk është e regjistruar. Bashkëbiseduesit tanë besojnë se anëtarët e komunitetit të tyre janë të diskriminuar, thanë Schvabe dhe Nemet.

Pas diskutimeve dhe argumenteve të deputetëve bullgarë, nuk u ndryshua asgjë në rezolutën e propozuar në pjesën e pakicës maqedonase, gjegjësisht në tekst nuk kishte asnjë ndryshim për këtë çështje./Telegrafi/