Ja se si sheqeri u ndihmon qelizave të kancerit që të pushtojnë trupin tonë.

Reklama

Edhe pse tashmë ekziston lidhja e dëshmuar midis kancerit dhe sheqerit, shkencëtarët nuk kanë arritur të kuptojnë se si ajo saktësisht duket – së paku deri tani.

Falë hulumtimit nëntëvjeçar, shkencëtarët më në fund kanë bërë një përparim të madh dhe kanë zbuluar se si saktësisht sheqeri “ushqen” kancerin dhe e bën edhe më vdekjeprurës.

E gjitha reduktohet në mekanizëm në të cilin qelizat e kancerit e metabolizojnë sheqerin.

Pothuajse të gjitha qelizave në trup u nevojitet energjia dhe deri te energjia arrijnë nëpërmjet sheqerit në ushqimin të cilin e hamë, transmeton Telegrafi.

Reklama

Qelizave të kancerit gjithashtu u nevojitet sheqeri në mënyrë që të rriten. Mirëpo, ato marrin e glukozë dukshëm më shumë sesa marrin qelizat e shëndetshme, si edhe shpejtësinë me të cilën fermentizojnë glukozën në thartirë qumështi.

Reklama

Kjo është e njohur si Efekti i Varburgut dhe shkencëtarët konsiderojnë që ai mund të ketë lidhje me rritjen e vrullshme të saj. Mirëpo, është vështirë të zbulohet a është simptomë Efekti i Varburgut apo shkaktar i kancerit.

Hulumtuesit kanë besuar që rritja e qelizave të kancerit mund të jetë e ngadalësuar duke ua zvogëluar sheqerin, mirëpo aktualisht nuk ekziston metodë me të cilën do të mund të bëhen “të uritura” këto qeliza, ndërkaq të tjerat të marrin sheqer.

Reklama

Prandaj është i rëndësishëm mekanizmi biologjik pas rritjes së metabolizmit të glukozës. Në të ndoshta fshihet çelësi i të uriturit të qelizave të kancerit dhe i ushqimit.

“Hulumtimi ynë ka treguar se si konsumimi i tepërt i sheqerit qelizat kancerogjene çon në shtimin e rritjes dhe përhapjes së kancerit. Kjo lidhje midis sheqerit dhe kancerit mund të ketë pasoja shkatërruese”, konstatojnë hulumtuesit.

Reklama

Ata kanë hulumtuar tharmin dhe kanë vërejtur se si degradimi i sheqerit është i lidhur me aktivizimin e proteinave Ras, të cilat stimulojnë shumëzimin e qelizave të tharmit, apo edhe qelizave të kancerit.

Me fjalë të tjera, hulumtuesit kanë zbuluar që tharmi i cili ka pasur vrull të madh të sheqerit ka çuar deri në aktivizimin e tepruar të proteinave Ras, i cili pastaj u ka mundësuar qelizave të kancerit që të shumëzohen me shpejtësi të madhe.

Reklama

Megjithatë, ata theksojnë që zbulimi shkencor nuk është e njëjta gjë si edhe zbulimi mjekësor dhe që janë të nevojshme hulumtime të mëtejshme në mënyrë që rezultatet e tyre të mund të përdoren në luftën kundër kancerit. /Telegrafi/