Teknologjitë që mund të largojnë dioksidin e karbonit nga ajri mund të kenë implikime të mëdha për çmimet e ardhshme të ushqimit, sipas hulumtimeve të reja.

Shkencëtarët thonë se makinat që largojnë CO2 nga ajri do të nevojiten për të mbajtur nën kontroll rritjen e temperaturave globale, shkruan BBC.

Por këto pajisje do të kenë ndikime të mëdha në energji, ujë dhe përdorimin e tokës.

Deri në vitin 2050, sipas këtij raporti të ri, çmimet e të lashtave ushqimore mund të rriten më shumë se pesëfish në disa pjesë të botës, transmeton Telegrafi.

Në vazhdën e marrëveshjes për klimën në Paris të nënshkruar në vitin 2015, studiuesit janë përpjekur të kuptojnë se çfarë do të thoshte mbajtja e botës nën një prag të temperaturës 1.5C në praktikë.

Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC) raportoi për këtë çështje në vitin 2018, dhe zbuloi se mbajtja nën këtë rritje të temperaturës do të kërkonte që bota të arrijë emetimet neto zero deri në vitin 2050, por gjithashtu do të kishte nevojë për heqjen dhe ruajtjen e sasive të mëdha të dioksidit të karbonit nga atmosfera.

Një nga idetë se si të arrihet kjo quhet BECCS – bioenergji me kapjen dhe ruajtjen e karbonit. Do të thotë rritje të lashtave që thith CO2, pastaj djegia e tyre për energji elektrike.

Një teknologji tjetër që ka ngjallur shumë interes quhet Direct Air Capture (DAC), ku makinat tërheqin CO2 drejtpërdrejt nga atmosfera.

Një numër instalimesh eksperimentale të kësaj ideje janë zbatuar me sukses, veçanërisht në Zvicër dhe Kanada.

Por ka pasur pak hulumtime deri më tani se si vendosja e DAC do të ndikonte në të korrat dhe çmimet e ushqimeve.

Ky studim i ri shikon vendosjen në shkallë të gjerë të një gamë të teknologjive të emetimeve negative duke përfshirë DAC.

Raporti thotë se energjia dhe burimet ujore të nevojshme për drejtimin e këtyre makinave do të jenë në një shkallë shumë të madhe.

Dhe ndërsa DAC zvogëlon sasinë e tokës së kërkuar, do të ketë ende nevojë për sasi të konsiderueshme të të lashtave të energjisë dhe pyjeve të reja.

“Unë mendoj se DAC është me të vërtetë teknologji shumë e rëndësishme që duhet të zhvillohet”.

“Por në simulimet tona, ajo që ne zbulojmë është se bota nuk shkon 100% mirë me DAC, apo jo?, thotë Dr. Andres Clarens nga Universiteti i Virxhinias, i cili drejtoi studimin.

Sipas raportit, me përdorim të gjerë të DAC, shumë pjesë të botës do të shohin rritje të konsiderueshme të çmimeve në misër, grurë dhe oriz.

Zonat më të prekura do të ishin në Afrikën Sub-Sahariane e cila mund të shohë çmimet të rriten me 5-600% deri në vitin 2050.

India, Pakistani dhe shumë vende të tjera në Azi mund të shohin rritje prej tre deri në pesëfish, ndërsa Evropa dhe Amerika e Jugut mund të shohin çmime të dyfishuara ose të trefishuara. /Telegrafi/