Naftëtarët pritet të mbajnë mbledhje këtë të martë, për të shqyrtuar Udhëzimin Administrativ të publikuar një ditë më parë nga Qeveria e Kosovës lidhur me rregullimin e çmimeve të naftës.

Kështu ka bërë të ditur për Telegrafin, kryetari i Shoqatës së Naftëtarëve të Kosovës, Fadil Berjani, pasi është pyetur për të komentuar këtë vendim të ekzekutivit.

“Ende nuk kemi mbajtur takim si shoqatë e naftëtarëve për të paraqitur qëndrimin karshi Udhëzimit Administrativ të Qeverisë për caktimin e marzhës shitëse të derivateve. Takimi do të mbahet të martën”, deklaroi Berjani.

Kryetari i Shoqatës së Naftëtarëve të Kosovës, Fadil Berjani

Qeveria merr vendim që të përcaktohet çmimi maksimal i lejuar i derivateve Qeveria merr vendim që të përcaktohet çmimi maksimal i lejuar i derivateve

Siç njoftoi Qeveria të premten, Udhëzimi Administrativ në fjalë zbatohet vetëm ndaj karburanteve të përdorshme në transport.

Në nenin 4 të këtij Udhëzimi, thuhet se mund të rregullohen çmimet duke caktuar marzhën tregtare maksimale të lejuar: dy eurocentë për litër të produktit të shitur me shumicë dhe dymbëdhjetë eurocentë për litër të produktit të shitur me pakicë.

Publikohet Udhëzimi Administrativ për rregullimin e çmimeve të naftës Publikohet Udhëzimi Administrativ për rregullimin e çmimeve të naftës

Rritja e çmimeve të naftës dhe benzinës në Kosovë ka shënuar nivelin më të lartë në 20 vjetët e fundit, sipas Shoqatës së Naftëtarëve.

Ministrja e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari tha se Udhëzimi Administrativ do t’i mbrojë konsumatorët e konkurrencën dhe do të mënjanojë çrregullimet e çmimeve në treg.

Në mbledhjen e fundit të Qeverisë, ajo deklaroi se kanë vërejtur mospërputhje të çmimeve të derivateve të naftës në treg.

Në anën tjetër, Shoqata e Naftëtarëve të Kosovës i pati dërguar letër Qeverisë së Kosovës me anë të së cilës kërkonte që marzha të caktohet duke u bazuar në nivelet e çmimeve aktuale. Pra, shitja me shumicë 3 për qind dhe ajo me pakicë 12 për qind.

Madje, patën paralajmëruar që nëse këto kërkesa nuk merren parasysh, atëherë do të ndërmarrin masa, përfshirë edhe mbylljen e pikave të derivateve në tërë vendin. /Telegrafi/