The National Diet and Nutrition Survey zbuloi se rreth një në gjashtë të rritur në MB kanë nivele të ulëta të vitaminës D në gjakun e tyre.

Shenjat që mund të keni mungesë të vitaminës D përfshijnë lodhjen, dhimbjet e kockave, dobësinë e muskujve si dhimbje dhe ngërçe, dhe ndryshime të humorit duke përfshirë depresionin.

Ata që janë më të rrezikuar nga mungesa e vitaminës D përfshijnë foshnjat dhe fëmijët e moshës më pak se pesë vjeç, gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë fëmijën me gji, njerëzit e moshës mbi 65 vjeç, njerëzit që kanë ekspozim të kufizuar në rrezet e diellit dhe njerëzit me lëkurë më të errët.

Reklama

Përveç simptomave të njohura të mungesës së vitaminës D, një studim i ri paralajmëron se nivelet shumë të ulëta mund të lidhen me një sërë gjendjesh serioze, duke përfshirë kancerin, goditjen në tru dhe artritin reumatoid.

Reklama
Disa nga vitaminat më të mira kundër plakjes së lëkurës dhe ushqimet ku gjenden ato Disa nga vitaminat më të mira kundër plakjes së lëkurës dhe ushqimet ku gjenden ato

Paralajmërim për mungesën e vitaminës D

Trupi ka nevojë për inflamacion për të ndihmuar në procesin e shërimit. Por nivelet e larta të inflamacionit mund të kontribuojnë në një gamë të gjerë kushtesh, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet autoimune.

Në kërkimin gjenetik të parë në botë, shkencëtarët kanë gjetur një lidhje të drejtpërdrejtë midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe niveleve të larta të inflamacionit.

Studiuesit nga Universiteti i Australisë Jugore, të cilët përdorën të dhëna gjenetike të 294,970 pjesëmarrësve nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, paralajmërojnë më tej për rreziqet kur bëhet fjalë për mungesën e vitaminës.

Reklama

Çfarë është inflamacioni kronik?

Gjendja ndodh kur diçka dëmton qelizat në trup. Kjo bën që trupi të lëshojë kimikate që shkaktojnë një përgjigje nga sistemi imunitar. Kjo përgjigje përfshin lëshimin e antitrupave, proteinave dhe rrjedhjen e gjakut në zonën e dëmtuar.

Reklama
Mungesa e zakonshme e vitaminës që lidhet me një rrezik më të lartë të demencës Mungesa e zakonshme e vitaminës që lidhet me një rrezik më të lartë të demencës

Inflamacioni kronik ndodh kur kjo përgjigje zgjat në trup duke e lënë atë në një gjendje të vazhdueshme alarmi. Me kalimin e kohës, inflamacioni kronik ka një ndikim negativ në inde dhe organe duke rritur më tej rrezikun e kushteve nga kanceri në goditje në tru.

Inflamacioni akut shkakton simptoma të dukshme si dhimbje, skuqje ose ënjtje. Megjithatë, simptomat e inflamacionit kronik janë shumë më delikate.

Reklama

Shenjat e mundshme përfshijnë:

Studiuesi kryesor i studimit Dr. Ang Zhou thotë se gjetjet sugjerojnë se duke rritur marrjen e vitaminës D, inflamacioni kronik në trup do të reduktohet. “Inflamacioni është mënyra e trupit tuaj për të mbrojtur indet tuaja nëse jeni lënduar ose keni një infeksion. Rritja e vitaminës D te njerëzit me mangësi mund të zvogëlojë inflamacionin kronik, duke i ndihmuar ata të shmangin një sërë sëmundjesh të lidhura”, shpjegoi Dr. Zhou.

Reklama

Studimi gjithashtu ngre mundësinë që të kesh vitaminë D adekuate mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e komplikimeve nga mbipesha dhe të zvogëlojë rrezikun ose ashpërsinë e sëmundjeve kronike si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe sëmundjet autoimune si artriti reumatoid.

Reklama

Hetuesi i lartë dhe drejtor i Qendrës Australiane për Shëndetin e Precisionit të UniSA, Profesor Elina Hyppönen, përfundoi: “Këto gjetje theksojnë rëndësinë e shmangies së mungesës klinike të vitaminës D dhe ofrojnë prova të mëtejshme për efektet e gjera të vitaminës D hormonale”.