Demenca nuk është një sëmundje, por një sindromë e lidhur me rënien e trurit. E thënë më thjesht, ai përshkruan simptomat që lidhen me mosfunksionimin e trurit.

Këto simptoma shpesh marrin formën e humbjes së kujtesës dhe konfuzionit. Hulumtimi i vazhdueshëm kërkon të sqarojë shkaqet e mundshme të demencës në një përpjekje për ta parandaluar atë.

Edhe pse ende duhet kuptuar shumë rreth lidhjes, nivelet e ulëta të vitaminës D janë shoqëruar me demencë. Vitamina D zakonisht quhet “vitamina e diellit” sepse trupi e krijon atë përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me diellin.

Një numër në rritje i provave ka nxjerrë një lidhje midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe demencës, me një studim të tillë që gjeti lidhjen si “të rëndësishme”.

Reklama
Reklama
Pesë përfitimet shëndetësore të pirjes së një gote me verë të kuqe Pesë përfitimet shëndetësore të pirjes së një gote me verë të kuqe

Në një studim të botuar në BMC Neurology , studiuesit synuan të eksploronin në mënyrë gjithëpërfshirëse lidhjet midis mungesës së vitaminës D dhe rrezikut të demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit – lloji më i zakonshëm i demencës.

Ata kërkuan sistematikisht Pubmed, Bibliotekën Cochrane, bazat e të dhënave Ambase dhe listat e referencës së “artikujve të rishikimit përkatës” për artikuj përkatës. Në këtë meta-analizë u përfshinë 12 studime grupore prospektive dhe katër studime ndër-seksionale.

Shenjat e para të demencës shfaqen në gojë Shenjat e para të demencës shfaqen në gojë

Pas kryerjes së analizës së tyre të literaturës, studiuesit gjetën prova shtesë të marrëdhënieve midis mungesës së vitaminës D dhe rrezikut të demencës dhe Alzheimerit. Analiza tregoi “lidhje pozitive” midis mungesës së vitaminës D dhe rrezikut të demencës (me 32 për qind) dhe AD (me 34 për qind).

Reklama
Reklama

Për më tepër, incidenca e Alzheimerit ishte më e lartë se çmenduria kur vitamina D kishte mungesë. Analizat e nëngrupit treguan se mungesa e rëndë e vitaminës D ishte e lidhur me një rrezik 51 për qind më të madh të Alzheimerit.

Simptomat e demencës - Tri dëshira të pazakonta për ushqim mund të jenë shenja paralajmëruese të hershme Simptomat e demencës - Tri dëshira të pazakonta për ushqim mund të jenë shenja paralajmëruese të hershme

“Këto rezultate treguan se mungesa e vitaminës D mund të jetë një faktor rreziku për demencën ose AD [Alzheimer]”, shkruajnë studiuesit. Ka “lidhje të rëndësishme” midis mungesës së vitaminës D dhe demencës dhe Alzheimerit, përfunduan studiuesit. Ata shtuan: “Ka lidhje më të forta midis mungesës së rëndë të vitaminës D dhe demencës dhe AD në krahasim me mungesën e moderuar të vitaminës D”. /Telegrafi/

Reklama