Lidhja midis nënës dhe fëmijës është më intensivja në natyrën njerëzore.

Ardhja e një fëmije në botë shkakton ndryshime të jashtëzakonshme në jetën e gruas, e cila nuk do të jetë më e njëjtë. Dhe, përtej gëzimit dhe lumturisë që mund të thotë të mbash një qenie të re njerëzore në bark, ka diçka thelbësore për këtë rol të ri: përgjegjësi. Dhe ne nuk po flasim vetëm për prindërimin dhe edukimin. Fillon me mbrojtjen e shëndetit të fëmijës tuaj gjatë shtatëzënisë, transmeton Telegrafi.

Bright Side tregon për një studim të kryer së fundmi mbi mbipeshën gjatë shtatzënisë:

Mbipesha gjatë shtatzënisë

Pesha e një gruaje gjatë shtatëzënësisë zakonisht është shqetësuese për të. Është e nevojshme që rritja e peshës të jetë graduale dhe të jetë brenda kufijve të shëndetshëm për secilën periudhë të gestacionit. Ndër komplikimet që mund të shkaktojnë mbipesha tek gratë gjatë shtatëzënisë, janë presioni i lartë i gjakut, dhe diabeti gestacional.

Rreziqet e mbipeshës gjatë shtatzënisë

Kur një grua shtatzënë fiton shumë peshë, shpesh besohet se vetëm shëndeti i saj do të rrezikohet. Kjo do të thotë: ne nuk kemi parasysh se ky është një problem që mund të prekë edhe foshnjën. Edhe pse është normale që nënat me këtë gjendje të lindin pa komplikime, ekziston rreziku i lindjes së parakohshme ose, në raste të caktuara ekstreme, aborti.

Një ekip specialistësh nga Shkolla e Shëndetit Publik Milman në Universitetin Columbia dhe Universitetin e Teksasit publikuan një studim në BMC Pediatrics, në të cilin ata shoqëruan mbipesha e një nëne gjatë shtatëzanisë me disa vështirësi në zhvillimin e mëvonshëm të fëmijëve të tyre.

Studimi

Ekipi i epidemiologëve, nutricionistëve dhe studiuesve të shëndetit mjedisor studiuan 368 nëna dhe fëmijët e tyre, si gjatë shtatëzënësisë, ashtu edhe kur fëmijët ishin 3 dhe 7 vjeç. 368 rastet e zgjedhura i përkisnin anëtarëve të të njëjtit rang ekonomik dhe shoqëror. U morën parasysh etnia, statusi martesor, niveli i arsimimit dhe IQ i nënave. Vëmendje i është kushtuar edhe periudhës së gestacionit në të cilën ka lindur foshnja dhe kushteve mjedisore në të cilat është ekspozuar.Dieta e nënës gjatë shtatëzënësisë dhe nëse fëmija ishte ushqyer me gji u la jashtë analizave.

Kur fëmijët ishin 3 vjeç, u bënë teste për të vlerësuar aftësitë e tyre motorike. Të njëjtat testime u kryen përsëri 4 vjet më vonë, kur ata u bënë 7 vjeç.

Rezultatet

Në studimet e fëmijëve 3-vjeçar, studiuesit ekzaminuan aftësitë e tyre motorike dhe vunë në dukje se mbipesha e nënës në shtatzëni ishte e lidhur me raste në të cilat aftësitë motorike të fëmijëve ishin më të ngadalta.

Kur fëmijët u rishqyrtuan në moshën 7 vjeç, u zbulua se fëmijët meshkuj të nënave që kishin qenë mbipeshë ose mbipeshë gjatë shtatëzënisë kishin një IQ më të ulët sesa ato të lindura tek gratë që kishin një peshë normale. Ky ndryshim ishte 5 pikë ose më shumë, dhe ndodhi vetëm te meshkujt.

Përfundime

Duhet sqaruar se megjithëse studimi gjeti një lidhje midis mbipeshes së nënës gjatë shtatëzënisë dhe problemeve te fëmijët e lartpërmendur, nuk ishte e mundur të përcaktohej arsyeja ose arsyet pse ndodh kjo.

Nga ana tjetër, studimi konsideroi mjedisin e secilit fëmijë dhe zbuloi se ndikimi i mbipeshes së nënës gjatë shtatëzënisë në IQ të një fëmije ishte më i ulët kur ishin rritur në një shtëpi komode, ku ata morën stimuj për të luajtur dhe mësuar. /Telegrafi/