Dihet mirë se depresioni dhe disa trajtime të caktuara të ilaçeve për depresionin, siç janë frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI) – mund të ulin interesin seksual, dëshirën dhe aktivitetin

Sidoqoftë, rezulton se historia sesi lidhen depresioni dhe seksi është më e ndërlikuar se kaq.

Depresioni mund të prekë njerëz të ndryshëm dhe jetën e tyre seksuale, në mënyra shumë të ndryshme, duke u lidhur si me rritjen, ashtu edhe me uljen e aktivitetit seksual.

Hulumtimet kanë zbuluar se depresioni është i lidhur edhe me rritjen e rrezikut seksual. Kjo përfshin seksin e pambrojtur ose pa prezervativë, shkruan Psychology Today.

Si shpjegohet ky rezultat?

Dikur mendohej se këto efekte të kundërta mund të ishin për shkak të ndryshimeve në ashpërsinë e depresionit. Në mënyrë të veçantë, disa studiues argumentuan se nivelet më të ulëta të depresionit ishin ndoshta të lidhura me më shumë rrezik-marrje, ndërsa nivelet më të larta ishin të lidhura me më pak aktivitet seksual në përgjithësi.

Sidoqoftë, hulumtimet e fundit kanë zbuluar se nuk është kështu.

Psikologët dhe shkencëtarët tani mendojnë se ajo që po ndodh është se njerëz të ndryshëm po përdorin strategji të ndryshme të përballimit kur bëhet fjalë për depresionin.

Në mënyrë të veçantë, disa njerëz duket se janë “krijues të jashtëm”, që do të thotë se ata përballen duke parë “nga jashtë”. Kjo mund të rrisë potencialisht marrjen e rrezikut seksual, ose përfshirjen në sjellje të tjera të rrezikshme, të tilla si përdorimi i substancave.

Këto sjellje mund të ndiqen për shumë arsye, të tilla si kërkimi i shpërqendrimit ose lehtësimi i përkohshëm nga dhimbja emocionale. Për disa, megjithatë, këto sjellje mund të jenë gjithashtu një mënyrë për të ndëshkuar veten.

Njerëz të tjerë mund të jenë “krijues të brendshëm”, që do të thotë se ata përballen duke parë nga brenda dhe duke u tërhequr nga jeta sociale. Kjo ka të ngjarë të zvogëlojë aktivitetin seksual, pjesërisht, sepse zvogëlon mundësitë për seks.

Ilaçet dhe gjenetika e komplikojnë situatën

Sigurisht, përtej ndryshimeve në strategjinë e përballimit, ilaçet gjithashtu mund të luajnë një rol në atë se si depresioni ndikon në jetën seksuale të njerëzve, citon Anabel.

Edhe faktorët gjenetikë mund të luajnë një rol në mënyrën se si njerëzit përballen me depresionin.

Me pak fjalë, hulumtimi tregon se nuk ka një lidhje të thjeshtë, të drejtpërdrejtë midis depresionit dhe sjelljes seksuale. Përkundrazi, duket se është një lidhje më e komplikuar dhe jo absolute. /Telegrafi/