Një krim mizor kishte ndodhur brenda mureve të një shtëpie në Poklek të Drenasit 23 vjet më parë.

Reklama

Në një dhomë të kësaj shtëpie forcat ushtarake e policore serbe kanë vrarë dhe djegur 53 civilë shqiptarë të paarmatosur, pleq, gra e fëmijë, madje edhe të sapolindur.

Aty ende ka gjurmë e dëshmi që faktojnë mizorinë e 17 prillit 1999.

Shtëpia gjendet në fshatin Poklek të Drenasit dhe pronari i saj është akoma gjallë për ta treguar këtë histori.

“Në këtë dhomë janë vrarë 51, babën edhe Ymerin e kanë qitë ma poshtë edhe i kanë ekzekutu. Kjo masakër është kryer në shtëpinë time. Në këtë masakër i kam pas 14 anëtarë të familjes, babën, nanën, katër motra bashkëshorten me katër fëmijë edhe bashkëshortja e vëllaut me katër fëmijë”, ka thënë ish-luftëtar i UÇK-së, Fadil Muçolli.

Reklama
Fadil Muçolli, ish-luftëtar i UÇK-së
Reklama

Ushtria serbe nuk ishte mjaftuar vetëm me vrasjen e civilëve shqiptarë.

“Forcat serbe janë kthye prapë këtu edhe i kanë kallë kufomat, të nesërmen prapë janë ardh dhe i kanë djeg edhe një herë”, ka shtuar ai.

Pos marrjes së gjithë këtyre jetëve, serbët kishin djegur edhe këtë shtëpi së bashku me dy të tjera afër saj.

E, për Fadil Muçollin as për këto dëme nuk është bërë kurrfarë kompensimi.

“Për mu drejtësia është në komë. Dikush që është në komë e ka vetëm frymëmarrjen”, ka theksuar Muçolli.

Por, këto tri shtëpi nuk ishin të vetmet që u shkatërruan gjatë luftës në Kosovë.

Reklama

Për identifikimin e këtyre dëmeve kishte ekzistuar një institut, të cilin e para shuarjes e drejtonte profesori Ismet Salihu.

Reklama
Ismet Salihu, profesor universitar

Ai tregon për numrin e objekteve të dëmtuara nga serbët në Kosovë.

“Në mesin e këtyre krimeve, serbët kanë kryer edhe krimin e shkatërrimit të pasurisë materiale. Llogaritet që përafërsisht rreth 100 mijë shtëpi, objekte, fabrika janë shkatërruar gjatë luftës nga forcat paramilitare, ushtarake, policore serbe”, është shprehur Salihu.

Salihu shton  se po punohet që ky institut të fillojë përsëri punën dhe sipas tij me krijimin e tij do të evidentohen më saktë të gjitha dëmet që janë shkaktuar gjatë luftës së fundit në Kosovë.

Reklama

RTV Dukagjini ka pyetur Ministrinë e Drejtësisë për detaje rreth statistikave dhe dokumentacioneve për dëmet e kryera nga Serbia, por ky institucion nuk ka ofruar asnjërën prej tyre.

Ministria ka treguar vetëm kompetencat e Departamentit për Drejtësinë Tranzicionale.

Reklama

Para dy javësh, Qeveria ka miratuar Projektligjin i cili i hapë rrugë rithemelimit të Institutit për krimet e kryera gjatë luftës. /Dukagjini/