Është treguar që muzika ndikon në emocionet tona, andaj neve mund edhe të na bëjë të qajmë, por edhe të qeshim

Një hulumtim i ri ka treguar që kompozime të caktuara mund të na ndihmojnë dhe të na vënë në gjumë, transmeton Telegrafi.

Hulumtimi i bërë në Hong-Kong ka treguar që muzika me sukses zgjidh problemin e pagjumësisë.

Në studim kanë marrë pesë më shumë se 100 persona të cilët gjatë tre vjetëve, çdo mbrëmje para gjumit, kanë dëgjuar muzikë në kohëzgjatje prej rreth 45 minutash.

Këngët të cilat i kanë dëgjuar kanë pasur midis 60 dhe 80 “bita” apo goditje në minutë. Në të njëjtin ritëm rrah edhe zemra jonë derisa biem në gjumë të thellë.

Me dëgjimin e muzikës relaksojmë trupin, duke sinkronizuar rrahjet e zemrës me melodinë, dhe kështu ky ritual bëhet njëfarë forme e meditimit.

Është me rëndësi t’i kushtohet kujdes ritmit të muzikës, sepse këngët shumë të shpejta mund të shkaktojnë efekt të kundërt.

Kur është konstatuar që muzika është aq e dobishme, mjekët janë konsultuar me muzikantët të cilët kanë kompozuar tone të dedikuara pikërisht këtij lloji.

Pos që është e shkëlqyeshme për pagjumësinë, muzika me sukses lufton edhe problemet e anksiozitetit.

Një hulumtim ka theksuar që te pjesëmarrësit në këtë eksperiment kjo gjendje e pakëndshme është ulur për 65 për qind.

Këto melodi janë treguar që më së shpejti vënë në gjumë:

“Clair de Lune” – Claude Debussy

“The Boxer” – Simon

“Canzonetta Sul-aria”- Moxart

/Telegrafi/