Ndërsa numrat vazhdojnë të rriten për personat që vdesin nga një sëmundje zemre, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme që t’i japim përparësi shëndetit të zemrës, veçanërisht kur plakemi.

Për fat të mirë, hulumtimet në zhvillim tregojnë se zakonet tona dietike mund të ndikojnë pozitivisht (ose negativisht) në shëndetin e zemrës sonë.

Sipas një përmbledhjeje të re të studimeve, ekziston një mënyrë specifike për të strukturuar dietën tuaj në mënyrë që të parandaloni sëmundjet kardiovaskulare.

Dieta dhe shëndeti i zemrës

Ndoshta nuk është një surprizë për ju që të hani një dietë “të shëndetshme” është e mirë për zemrën tuaj, por përmbledhja e re e publikuar në Cardiovascular Research hulumtoi pak më thellë se sa nga secili grup ushqimor duhet të hamë për të mbrojtur veten – dhe sa shpesh.

Për hulumtimin e tyre, një grup shkencëtarësh nga Universiteti i Napolit kreu një përmbledhje të literaturës mbi konsumin e grupeve të ndryshme ushqimore në lidhje me vdekshmërinë e sëmundjeve kardiovaskulare të botuar deri në gusht 2020. Ata grupuan ushqimet bazuar në origjinën e tyre: mish, vezë, peshk, qumësht, drithëra dhe karbohidrate të përpunuara (si buka), bishtajore, perime, fruta dhe fruta arrore.

Nuk është për t’u habitur, meta-analiza e tyre tregoi se dietat me një konsum më të lartë të ushqimeve me bazë bimore-dhe konsum të kufizuar të karbohidrateve të rafinuara shoqërohen me një rrezik shumë më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë kur krahasohen me dietat që përbëhen kryesisht nga ushqime shtazore.

Duke u zhytur më tej, studiuesit ishin në gjendje të përcaktonin se nëse po përpiqemi të shmangim një sëmundje të zemrës, duhet të synojmë të hamë të paktën dy racione në ditë me drithëra, perime dhe fruta, dhe një racion në ditë me arra dhe fara, vaj ulliri ekstra të virgjër (ose vajra të tjerë me bazë bimore), dhe kos. Po ashtu, të dhënat e tyre mbështetën një dietë që përbëhet nga katër racione në javë peshk dhe bishtajore.

Nga ana tjetër, rezultatet sugjeruan se ka disa grupe ushqimore që duhet të synojmë t’i kufizojmë. Gjegjësisht, mishi i bardhë, djathi, vezët dhe qumështi duhet të konsumohen jo më shumë se tre racione në javë, ndërsa karbohidratet e rafinuara (si buka e bardhë dhe makaronat), mishi i kuq dhe gjalpi duhet të kufizohen në dy racione në javë.

Dhe sa i përket shkelësit më të keq të shëndetit të zemrës, mishi i përpunuar si sallami duhet të hahen vetëm me raste.Këto gjetje mbështesin se një dietë kryesisht me bazë bimore, me konsum të moderuar të produkteve shtazore, është ndoshta zgjedhja juaj më e mirë nëse jeni duke u ushqyer për një zemër të shëndetshme. /Telegrafi/