Studiuesit që merren me sigurinë në telefon kanë njoftuar se ekziston një virus i ri në Android, i cili maskohet si një “azhurnim kritik i sistemit” dhe mund të marrë kontrollin e plotë mbi pajisjen e përdoruesit dhe të vjedhë të dhënat e tij.

Softueri me qëllim të keq u gjet në aplikacionin e quajtur “System Update”, i cili duhet të instalohet jashtë Google Play, dyqani i aplikacioneve Android.

Sapo përdoruesi ta instalojë, aplikacioni fshihet dhe u dërgon fshehurazi të dhënave nga pajisja e viktimës hakerave.

Kompania e cila zbuloi aplikacionin me qëllim të keq, tha se pasi viktima instalon aplikacionin me qëllim të keq, telefoni mund të kontrollohet nga distanca, transmeton Telegrafi.

Ky virus mund të vjedhë mesazhe, kontakte, të regjistrojë thirrje mikrofoni dhe tingull ambienti dhe të marrë fotografi me kamerat e telefonit.

Softueri me qëllim të keq gjithashtu gjurmon vendndodhjen e viktimës, kërkon skedarë dokumentesh dhe merr të dhënat e kopjuara nga memorja e fshehtë e pajisjes.

Drejtori i Përgjithshëm i Zimperium, kompanisë që e zbuloi këtë virus, Shridhar Mittal tha se ishte ndoshta pjesë e një sulmi të shënjestruar.

“Është gjëja më e sofistikuar që kemi parë”, tha Mittal, duke shtuar se ai mendon se është harxhuar shumë kohë dhe përpjekje për krijimin e këtij aplikacioni. “Ne besojmë se ka aplikacione të tjera si kjo dhe po përpiqemi t’i gjejmë ato sa më shpejt të jetë e mundur”, thotë ai.

Meqenëse studiuesit konfirmuan që virusi ishte instaluar jashtë dyqanit Google Play, sugjerohet që përdoruesit të kontrollojnë mirë para se të instalojnë ndonjë gjë që nuk është në vende të verifikuara si dyqanet zyrtare të aplikacioneve. /Telegrafi/