‘The Beast’  është makina e fundit në një varg të gjatë udhëtimesh të pajisura posaçërisht për komandantin e përgjithshëm.

Deri tani, bota është njohur me limuzinat e mëdha Cadillac të njohur si ‘Bisha’.

Duke hyrë në shërbim në vitin 2018 për presidentin Trump, ‘Caddy’ është në thelb një tank me një grilë të errët, por është vetëm e fundit në një linjë të gjatë automjetesh speciale të ndërtuara për komandantin e SHBA-së, transmeton Telegrafi.

Por presidentët e SHBA-së nuk kanë pasur vetëm vetura për udhëtimet e tyre, një nga automjetet këtu është në të vërtetë një autobus me pamje të ‘egër’.

Me një zgjedhje monumentale presidenciale vetëm disa ditë larg këtij postimi, sytë në të gjithë botën janë drejt Shteteve të Bashkuara dhe meqenëse makinat e tyre janë të njohura në të gjithë botën, nuk ka kohë më të mirë për t’i hedhur një vështrim evolucionit të udhëtimeve presidenciale nëpër dekada.

Ne do të fillojmë udhëtimin që nga viti 1939, duke kulmuar me limuzinën aktuale.

1939 Lincoln K Sunshine Special

Udhëtimi fillon me makinën e parë të personalizuar për një president, e cila në këtë rast ishte e Franklin Delano Roosevelt.

Modifikimet ishin të pakta në krahasim me standardet moderne.

Sidoqoftë, pas hyrjes së SHBA-së në Luftën e Dytë Botërore, makina u përforcua më tej me veshje të blinduar, goma të papërshkueshme nga plumbat, depo për armë dhe xham të trashë.

1942 Lincoln Custom

Veshja e blinduar në Lincoln e vitit 1939 u ndërtua që nga fillimi në limuzinën e FDR-së në vitin 1942. Ajo kishte fuqi më të madhe, e cila kërkonte frena më të mirë për ta ndalur atë. Pas luftës, makinës iu dha një pamje më moderne.

1950 Lincoln Cosmopolitan

Presidenti Harry Truman porositi një limuzinë të re sipas specifikave të tij.

Mbrojtja e blinduar ishte akoma pjesë e paketës, por u shtuan modifikime më të mira si një çati e ngritur dhe gjithashtu u ndërtua një model i konvertueshëm.

Kjo do të ishte e fundit nga veturat presidenciale me V12, duke dalë nga skena me një motor 12 cilindra 5.8 litra që prodhon 152 kuaj fuqi.

1961 – 1972 Lincoln Continental

Modeli i fundit i vitit 1972 në fakt kishte një ndryshim më të madh në pamje.

Do të ishte modeli i fundit i konvertueshëm i përdorur nga një president, pas vrasjes së Presidentit Kennedy në vitin 1963.

Kontinental do të shihte gjithashtu përpjekjen për vrasje të Presidentit Ford në vitin 1975, dhe Presidentit Regan në vitin 1981.

1983 Cadillac Fleetwood

Caddy i parë në flotën presidenciale erdhi me Fleetwood në  vitin 1983.

Ky model i veçantë shërbeu vetëm me Presidentin Reagan gjatë viteve 1980, por ai vazhdoi të ofronte mbrojtje të blinduar me dyer, xham dhe një çati të ngritur që u lejonte atyre që ishin brenda një pamje më të mirë jashtë .

1989 Lincoln Town Car

Presidenti i parë Bush do të përdorte Lincoln-in e fundit për t’u shërbyer me të.

I blinduar rëndë, ishte gjithashtu i pari që mori një motor shumë të modifikuar për të përballuar peshën shtesë nga forca të blinduara.

1993 Cadillac Fleetwood

Teknologjia u zhvillua shpejt gjatë viteve 1990 dhe Fleetwood i vitit 1993 i përdorur nga Presidenti Clinton ishte i pari që kishte me të vërtetë një gisht në botën e teknologjisë së lartë.

Po, ishte i blinduar dhe me një motor të madh V8, thuhet se mund të kalojë 230 km/orë. Por gjithashtu u mbush me telefona dhe komunikime satelitore, duke e mbajtur komandantin kryesor në kontakt, ndërsa ishte në lëvizje.

2001 Cadillac DeVille

Njerëzit e njohur me General Motors e dinë që sedani i fundit i prodhuesit të automjeteve erdhi në vitin 1996.

Si i tillë, DeVille 2001 për Presidentin e dytë Bush nuk ishte me të vërtetë një DeVille.

Kjo shënon herën e parë që një automjet u ndërtua me të vërtetë me porosi, duke shfaqur një kornizë SUV me forca të blinduara të rënda dhe një teknologji të lartë, duke përfshirë sistemet e shikimit të natës.

2005 Cadillac DTS

Pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit, u porosit një limuzinë më e fortë presidenciale për Presidentin Bush.

Edhe një herë, ajo ishte ndërtuar me porosi, me një shasi të rëndë, megjithëse pjesa e jashtme i ngjante sedanit DTS.

Ajo ishte e blinduar, kishte gomat e rrafshëta dhe dritaret fikse që e mbajtën të sigurt presidentin, ndërsa një varg teknologjie e mbajti atë në komunikim gjatë gjithë kohës.

2009 Cadillac “One”

Limuzina Cadillac e Presidentit Obama nuk ishte aq e shpejt sa paraardhësi i saj.

Kur të shtoheshin të gjitha pajisjet e blinduara, Caddy mund të arrinte afërsisht 100 km/orë.

Sidoqoftë, ishte lehtësisht limuzina presidenciale më e përparuar dhe më e mbrojtura e kohës, duke përfshirë topa me gaz lotësjellës, masa për mbrojtjen kundër sulmeve kimike.

2011 Ground Force One

Këtu është një autobus.

Megjithëse nuk ishte limuzinë presidenciale, ky autobus me porosi u krijua në vitin 2011 për t’u përdorur në autokolonën presidenciale dhe shërben si një qendër kontrolli dhe komande që mund të përdorë presidenti.

Është i blinduar dhe me masa për sulmet kimike, por gjithashtu mban pajisje të përparuara të komunikimit.

2018 Cadillac “The Beast”

Duke folur teknikisht, ‘The Beast’ është një emër që vlen për shumë limuzina presidenciale, por versioni i fundit i përdorur nga Presidenti Trump është më i egri nga të gjithë.

Në parim është një version i azhurnuar i modelit 2009 me stil modern Cadillac, pajisje të blinduara çeliku dhe qeramike, dhe sisteme të mjaftueshme mbrojtëse për ta quajtur atë në një mënyrë si ‘bunker’.

Kostot e limuzinave presidenciale 

Ju do të prisnit që limuzina e fundit të jetë më e shtrenjta dhe nga pikëpamja e dollarit, do të ishit korrekte. Sidoqoftë, kur inflacioni ndër vite faktorizohet, nuk është aspak kështu.

Këtu keni një ndarje të shpejtë të kostove për makinat që kanë të dhëna për çmimet. /Telegrafi/