LAJMI I FUNDIT:

Katër lulet më të bukura që duhen mbjellë në prill: Mbretëresha të kopshteve dhe tarracave

Katër lulet më të bukura që duhen mbjellë në prill: Mbretëresha të kopshteve dhe tarracave

Muaji i parë i pranverës është koha ideale për të mbjellë lule që do të zbukurojnë oborrin dhe tarracën tuaj deri në vjeshtë

Reklama

Me ditët e para të pranverës, adhuruesit e luleve zgjedhin zbukurueset e ardhshme plot ngjyra të oborreve dhe tarracave të tyre.

Në varësi të hapësirës që kanë në dispozicion dhe afiniteteve personale kur bëhet fjalë për lulet, disa zgjedhin shtretër lulesh, ndërsa disa eksperimentojnë me bimë krejtësisht të reja, transmeton Telegrafi.

1. Lulja ditë dhe natë

pixabay

Edhe pse shumë mbjellin lulen ditë e natë në shtator, prilli është gjithashtu një kohë e përshtatshme për një brez të ri të kësaj vjollce që do të zbukurojë ballkone dhe kopshte. Lulja ditë e natë nuk i duron temperaturat e larta, por kjo nuk do të thotë se nuk duhet të shijoni bukurinë e saj të mrekullueshme deri në fillim të verës.

Kjo lule duhet të mbillet në një distancë prej 20 deri në 30 centimetra dhe të ujiten në mënyrë që uji të mos prekë gjethet. Vjollca fushore pëlqen tokën e shkriftë dhe të drenazhuar mirë dhe pozicioni ideal në të cilin do të rritet më së shumti është gjysmëhije.

Përveç ujitjes së rregullt, lulja ditë e natë, ai kërkon edhe ushqim një herë në dy javë. Sigurohuni që ushqimi të jetë i pasur me kalium dhe fosfor.

2. Lule kadifja

Përveç pamjes mbresëlënëse, lule kadifja ka edhe një aromë intensive dhe mund të mbijetojë deri në ngricat e vjeshtës. I pëlqen pjesa me diell e oborrit dhe si dita dhe nata, duhet të mbillet me një distancë prej 20 deri në 30 centimetra.

Kjo është një lule që e do ujin, ndaj mos harroni ta ujisni çdo ditë, veçanërisht gjatë vapës së verës.

Kadifeja mund të rritet edhe nga farat. Nëse i vendosni farat e kësaj bime në tokë, sigurohuni që ta bëni vetëm kur temperaturat e mëngjesit nuk janë më të ulëta se dhjetë gradë.

3. Lule Zinnia

Lule Zinnia është e përkryer për çdo rast, e gjeni deri në 8 nuanca ngjyrash. Ashtu si kadife, ajo mund të rritet nga fara, dhe në mes të prillit duhet të transplantohet në shtretër kopshtesh. Zinnia, si kadifeja, do të lulëzojë gjatë gjithë pranverës dhe verës, deri në ngricat e vjeshtës.

Mund ta rritni edhe si lule në vazo në tarracë.

Kërkon ujitje të rregullt, heqje të gjetheve dhe luleve të thara, si dhe qëndrim në një pjesë me diell të oborrit apo tarracës.

4. Asteri kinez

Kjo lule pëlqen vendet me diell dhe tokën e lagësht të drenazhuar mirë.

Duke qenë se lulëzon në fund të verës, duhet të mbillet gjatë muajit prill, shumë cekët, në një thellësi prej dy centimetrash, pastaj të mbulohet me dhe, por edhe me pleh.

Asteri kinez pëlqen ujitjen e rregullt dhe plehërimin deri në fund të gushtit. /Telegrafi/