Kanceri i gojës, i njohur gjithashtu si kanceri oral, mund të zhvillohet në sipërfaqen e gjuhës, në brendësi të faqeve, kulmi i gojës dhe buzë apo mishra. Si të gjitha kanceret, aktualisht nuk ka shërim, por diagnoza e hershme mund të ndihmojë në sigurimin e një trajtimi më të suksesshëm.

90 për qind e diagnozave të kancerit të gojës janë të lidhura me stilin e jetës dhe faktorët e rrezikut. Faktorët më të mëdhenj të rrezikut që është treguar se luajnë një rol në kontraktimin e sëmundjes janë:

Duhani

Duhani shndërron pështymën në një përzierje të rrezikshme që mund të dëmtojë qelizat në gojë dhe mund t’i kthejë ato kancerogjene.

Alkooli         

Pirësit e duhanit dhe pirësit e alkoolit janë deri në 30 herë më të rrezikuar pasi alkooli ndihmon në përthithjen e duhanit në gojë.

 Dieta

Hulumtimet kanë sugjeruar që në një dietë të shëndetshme të ekuilibruar, duke përfshirë pesë pjesë të frutave dhe perimeve, ekziston një ulje e konsiderueshme e rrezikut në zhvillimin e kancerit të gojës.

Virusi i Papillomës Njerëzore (HPV)

Ky është një virus seksualisht i transmetueshëm i cili gjithnjë e më shumë po lidhet me kancerin e gojës.

Higjenistja dentare fituese e çmimeve dhe themeluesja e London Hygienist, Anna Middleton, tha për Express.co.uk: “Ndërsa shumë raste janë të lidhura me zgjedhjet e stilit të jetës, është e rëndësishme të mbani mend se kanceri i gojës mund të prekë këdo. “Mund të shfaqet në disa vende – buzët, gjuha, mishrat, bajamet, faqet, pjesa e epërme dhe e poshtme e gojës – dhe mund të ketë një efekt shkatërrues në jetën e një personi.

“Mund të ndikojë në frymëmarrje, ngrënie, pije dhe të folur, gjë që në fund të fundit mund të çojë në mungesë ushqyese, depresion, vetëvlerësim të ulët dhe izolim shoqëror. Mënyra më e mirë për të trajtuar kanceret e gojës është përmes ndërhyrjes së hershme. Nëse kanceri i gojës zbulohet herët, trajtimi ka shumë të ngjarë të jetë i suksesshëm”.

Kontrolloni veten një herë në muaj duke përdorur udhëzuesin e mëposhtëm, kjo mund të shpëtojë jetën tuaj. Duhen vetëm dy minuta, dhe gjithçka që ju nevojitet është drita e mirë, një pasqyrë dhe duart e pastra.

Gjërat për të parë:

  • Njolla të kuqe ose të bardha kudo në gojë që nuk shërohen në tre javë
  • Një gungë ose ënjtje diku në gojë, nofull ose qafë që vazhdon për më shumë se tre javë
  • Vështirësia në gëlltitje, përtypje ose lëvizje të nofullës ose gjuhës
  • Mpirje të gjuhës ose ndonjë zone tjetër të gojës
  • Ndjenjë se diçka ka mbushur në fyt
  • Një dhimbje kronike e fytit ose ngjirje e zërit që vazhdon më shumë se gjashtë javë
  • Humbje e pashpjegueshme e dhëmbëve

/Telegrafi/