Koordinatorja e Departamentit për Mbrojtje dhe Siguri Kombëtare në kuadër të Kabinetit për Qeverisje të Mirë, Besa Kabashi-Ramaj, njëherit edhe anëtare e kryesisë së PDK-së, ka dal me disa propozime për kryeministrin Albin Kurti lidhur me sigurinë kombëtare.

Kabashi-Ramaj i është drejtuar Kurtit se “në vend që të kontribuoni në panik masiv, këtu janë 5 gjëra, në mes tjerash, që mund të bëni për të përmirësuar sigurinë kombëtare”.

Sipas koordinatores për Mbrojtje dhe Siguri Kombëtare, kryeministri Kurti do të duhej të merrte një vlerësim të brendshëm të sigurisë dhe të vlerësoj kërcënimet dhe rreziqet për sihurinë kombëtare, të dal me rekomandime konkrete për zbutjen e kërcënimeve dhe rreziqeve.

Reklama

Ajo tutje ka rekomanduar që kryeministri të thërras një mbledhje urgjente të Këshillit të Sihurisë Kombëtare dhe të paraqes gjetjet dhe rekomandimet, të marr veprime të menjëhershme për të penguar kërcënimet aktuale si dhe të integroi rekomandimet në mekanizmat ekzistues të sigurisë dhe të punon me partnerët strategjikë të Kosovës si SHBA dhe NATO.

Reklama

“Detyra juaj, nëse nuk jeni tashmë të vetëdijshëm për këtë, nuk është të dilni duke bërtitur “ujku”, është që në të vërtetë “ta mposhtni atë në heshtje dhe maturi”, duke mbrojtur njerëzit tuaj nga drama e panevojshme dhe duke i siguruar ata që mund të vazhdojnë jetën pa pasur nevojë të jetojnë me frikë”, ka shkruar Kabashi-Ramaj.

Reklama

Postimi i plotë:

Kryeministër, në vend që të kontribuoni në panik masiv, këtu janë 5 gjëra, në mes tjerash, që mund të bëni për të përmirësuar sigurinë kombëtare:

1. Merrni një vlerësim të brendshëm, të shpejtë, gjithëpërfshirës të sigurisë (vlerësoni kërcënimet dhe rreziqet për sigurinë kombëtare, duke përfshirë sigurinë njerëzore dhe sigurinë shoqërore), përmes mekanizmave ekzistues të sigurisë e stafit senior afatgjatë e me memorie institucionale (shërbyesve civil e oficerëve) dhe vlerësimeve të tyre të profesionale.

Reklama

2. Dilni me rekomandime konkrete se si të zbuten kërcënimet dhe rreziqet:

a. Konsideroni së pari opsionet e sigurisë kolektive dhe partneritetet strategjike me SHBA-në dhe NATO-n – zhvilloni veprime specifike për t’i afruar ato sa më afër përpjekjeve të RKS-së për të penguar kërcënimet ndaj sigurisë sonë kombëtare.

Reklama

i. Një opsion afatgjatë dhe i qëndrueshëm do të ishte fillimi i zbatimit të Agjendës së NATO-s 2030 dhe bashkëpunimi i ngushtë me NATO-n, si aspirant i NATO-s për të ndërtuar qëndrueshmërinë kombëtare në zbutjen dhe frenimin e kërcënimeve moderne ndaj sigurisë kombëtare dhe sigurisë njerëzore.

b. Konsideroni kapacitetet e brendshme dhe zhvilloni veprime konkrete se si të zbuten kërcënimet ndaj sigurisë shoqërore dhe sigurisë njerëzore, me fokus në kërcënimet hibride (veprime subversive, sabotazhe, etj.).

Reklama

3. Thirrni një mbledhje urgjente të Këshillit të Sigurisë Kombëtare dhe paraqisni gjetjet dhe rekomandimet.

4. Merrni veprime të menjëhershme për të penguar kërcënimet aktuale (mos harroni këtu edhe partnerët strategjikë).

Reklama

5. Integroni rekomandimet në mekanizmat ekzistues të sigurisë (rishikoni draftin e Strategjisë së Sigurisë Kombëtare për të përfshirë këto përditësime dhe korrigjoni boshllëqet e rënda që ajo tashmë ka, duke injoruar rekomandimet tona konkrete se si ta rregulloni atë e ta bëni të implementueshme) dhe punoni jashtëzakonisht ngushtë me institucionet e sigurisë së brendshme, por veçanërisht me partnerët strategjik të Kosovës (SHBA dhe NATO), për t’u siguruar që kosovarët dhe Kosova të jenë gjithmonë të sigurta.

Gjithashtu, bëjini të gjitha këto në mënyrë diskrete, pasi të jesh Kryeministër do të thotë të kesh akses në informacione të ndjeshme (gjatë gjithë kohës), informacione që mund të të mbajnë zgjuar natën, por ky është çmimi që paguan për të mbajtur pozicionin më të lartë drejtues në vend. Një pozicion i tillë me përgjegjësi të jashtëzakonshme duhet t’i përkasë dikujt që ka përvojën, aftësinë udhëheqëse, urtësinë dhe forcën për të përballuar presione të tilla, pa përhapur panik midis civilëve të pafajshëm. Nëse paraardhësit tuaj do ta kishin bërë atë që po bëni ju, kosovarët do të ishin traumatizuar çdo ditë. Detyra juaj, nëse nuk jeni tashmë të vetëdijshëm për këtë, nuk është të dilni duke bërtitur “ujku”, është që në të vërtetë “ta mposhtni atë në heshtje dhe maturi”, duke mbrojtur njerëzit tuaj nga drama e panevojshme dhe duke i siguruar ata që mund të vazhdojnë jetën pa pasur nevojë të jetojnë me frikë. /Telegrafi/

Reklama
Reklama