Shkencëtarët në një kompani bioteknike në Kaliforni kanë gjetur një antitrup që bllokon plotësisht coronavirusin në një zbulim që ata e quanin ‘kurë’, raportoi Fox News.

Sorrento Therapeutics, me qendër në San Diego, pretendon se antitrupi STI-1499 ndaloi coronavirusin nga hyrja në 100 për qind të qelizave të shëndetshme njerëzore në disa eksperimente.

Sipas medieve të huaja, përcjell Telegrafi, ky është një nga disa antitrupat që planifikohet të kombinohen për një ‘koktej’ të ilaçeve, të cilin Sorrento po e zhvillon në bashkëpunim me Shkollën e Mjekësisë Mt Sinai në New York.

Në një njoftim për shtyp, Sorrento tha se mund të prodhojë deri në 200,000 doza të antitrupave në muaj – një afat kohor prodhimi që ka të ngjarë ta bëjë ilaçin në dispozicion më shpejt se sa pritet një vaksinë COVID-19.

Në këtë drejtim thuhet se kompania e ka paraqitur për miratim urgjent nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA), por ende nuk ka marrë dritën e gjelbër.

“Ne duam të theksojmë se ekziston një kurë”, i tha Fox, Drejtori ekzekutiv i Sorrento, Dr Henry Ji.

“Ekziston një zgjidhje që funksionon 100 për qind”.

“Nëse keni antitrupin neutralizues në trupin tuaj, nuk keni nevojë për distancim shoqëror. Ju mund të gjenden në mes të një shoqërie pa frikë”.

Sidoqoftë, kjo është një “nëse” domethënëse.

Duke premtuar se efektet e tij në virus ishin në testet laboratorike në qelizat njerëzore, kompania nuk mund të thotë me të drejtë se ka bllokuar infeksionin në trupin e njeriut.

Antitrupi ende nuk është testuar te njerëzit, kështu që si mund të sillet brenda trupit dhe efektet e mundshme anësore të tij janë plotësisht të panjohura.

Siç thuhet më tej, përcjell Telegrafi, ilaçi i Sorrento, i quajtur STI-1499 është një numër antitrupash – qeliza imune që neutralizojnë patogjenët si coronavirusin.

Një koktej antitrupash mund të veprojë si një ‘mburojë mbrojtëse’ për qelizat njerëzore, duke parandaluar hyrjen e virusit që shkakton COVID-19, SARS-CoV-2.

Ai bllokon virusin nga porta kryesore e tij, një receptor në sipërfaqen e qelizave njerëzore, receptori ACE2.

‘Kjo i vë krahët rreth virusit. Ai përfundon rreth virusit dhe e largon atë nga trupi’, ka thënë Dr Ji për Fox për atë që kompania e tij ka parë në eksperimentet në laborator.

Dhe siç është thënë më tej, kur antitrupi parandalon hyrjen e një virusi në qelizën njerëzore, virusi nuk mund të mbijetojë.

Ndryshe, shumë kompani dhe universitete në të gjithë botën kanë eksploruar përdorimin e antitrupave për të trajtuar coronavirusin.

Dhe testet tashmë kanë filluar përdorimin e plazmës së gjakut nga pacientët e rikuperuar – që supozohet se përmban antitrupa – për të trajtuar njerëzit që ende vuajnë nga infeksioni.

Në ndërkohë, Sorrento tha se është duke kontaktuar partnerë të mundshëm prodhues dhe duke kërkuar nga qeveria e SHBA-së për mbështetje me shpresën për të bërë ‘dhjetëra miliona doza në një periudhë të shkurtër kohe për të përmbushur kërkesën e madhe të parashikuar’, sipas tij deklaratë.

Megjithatë, nuk specifikoi një datë të fillimit ose planin për provat klinike njerëzore. /Telegrafi/