Edhe pse sigurisht bëhet fjalë për gjëra të parëndësishme të cilat nuk janë indikatorë të asnjë problemi, ndukja e qimeve është diçka ndryshe

Ka shumë arsye të cilat mund ta detyrojnë qenin në këtë veprim, ndërsa shumica e tyre vërtet kanë nevojë për një kontroll te veterineri.

Ngrënia e qimeve të veta mund të jetë e shkaktuar nga probleme psikologjike, po qe se qeni juaj ka përjetuar ndonjë stres, transmeton Telegrafi.

Deri në atë gjendje mund ta sjellë shkuarja e ndonjë anëtari të familjes, shpërngulja dhe gjëra të tjera të cilat qeni mund t’i përjetojë si traumatike.

Veç kësaj, ndukja e qimeve të veta mund të tregojë edhe praninë e parazitëve dhe skrave, si edhe mungesën e materieve të caktuara ushqyese, prandaj është e këshillueshme që të kërkoni ndihmën e veterinerit, para se të ndërmerrni çfarëdo veprimi qoftë.

Nëse qeni ha dhe nduk qimet në shputat e tij, shkaktari primar mund të jetë dermatiti alergjik.

Qeni do t’i ndukë qimet e veta nëse ndien çfarëdo qoftë shqetësimi në lëkurë, që mund të jetë e shkaktuar edhe me praninë e pleshtave apo rënia e qimeve.

Është e nevojshme të zbulohet me kohë shkaku i kësaj sjelljeje, sepse grumbullimi i qimeve në stomak mund të shkaktojë komplikime të ndryshme për shëndetin e kafshës shtëpiake. /Telegrafi/