Kur dëgjoni frazën “ndale dritën”, zakonisht e dini se është koha për të fjetur.

Mbajtja e dritave të ndezura mund të pengoj gjumin, por disa studime tregojnë se ndezja e ngjyrave të caktuara të dritës, të tilla si blu e errët, mund t’ju ndihmojë për të fjetur.

Por, ka edhe ngjyra të tjera në dhomën tuaj të gjumit që mund të ndikojnë në gjumin tuaj, duke përfshirë ato në muret tuaja.

Ngjyrat mund të ndikojnë në disponimin tuaj, kështu që të jesh i rrethuar nga ngjyra e gabuar për relaksim mund të ndikojë potencialisht në cilësinë e gjumit.

Ngjyrat që mund t’ju ndihmojnë të flini

Ndërsa mund të pikturoni muret tuaja për tërheqje estetike, ngjyrat mund të ndikojnë tek ju psikologjikisht, përfshirë aftësinë tuaj për të fjetur.

Ngjyra të caktuara mund të shkaktojnë relaksim, ndërsa të tjerët stimulojnë mendjen tuaj dhe t’ju mbajnë zgjuar. Në përgjithësi, disa ngjyra janë më të mirat për muret e dhomës tuaj të gjumit: e kaltër, jeshile dhe e verdhë mund të ofrojnë më shumë përfitime.

E kaltër

E kaltra është mbase ngjyra më e mirë për dhomën tuaj të gjumit. Jo vetëm që është më e ‘qetë’, por tonet e kaltra gjithashtu kanë tendencë të kenë më shumë efekte qetësuese në tru, siç tregohet në një studim të vitit 2018 i mureve të kaltra në një sallë rezidence universitare. Të gjitha nuancat e së kaltrës mund të shkaktojnë një atmosferë të qetë, por fokusohuni me nuanca më të lehta në muret e dhomës tuaj të gjumit për efektin më të mirë.

E gjelbra

E gjelbra mund të të kujtojë natyrën, gjë që mund të të vendosë në një gjendje shpirtërore relaksuese. Për shumë njerëz, e gjelbra është gjithashtu një ngjyrë harmonizuese dhe freskuese.

E verdhë

Ndërsa e verdhë nuk e ndihmon gjithmonë gjumin, por mund të jetë e dobishme të zgjoheni në një dhomë gjumi të verdhë për shkak të konotacioneve të lumtura të ngjyrës. Ashtu si me ngjyrën blu dhe jeshile, zgjidhni nuanca më të lehta që ka më pak të ngjarë t’ju tërheqin vëmendjen nga gjumi.

Të tjera

Tonet e caktuara të tokës mund të jenë gjithashtu të përshtatshme për muret e dhomës tuaj të gjumit, për sa kohë që nuk janë shumë të errëta.

Opsione të tjera përfshijnë ngjyrë bezhë dhe të bardhë të butë. Argjendi është një tjetër alternativë që mund të krijojë një atmosferë më paqësore që mund të jetë e favorshme për një gjumë më të mirë.

Shmangni bojën me shkëlqim

Pavarësisht nga ngjyra që zgjidhni, përfundimi i bojës mund të jetë po aq i rëndësishëm për sa i përket cilësisë së gjumit. Një përfundim tepër me shkëlqim mund të pasqyrojë dritën dhe, nga ana tjetër, të stimulojë trurin tuaj, kështu që synoni për një më të sheshtë ose mat.

Ngjyrat më të këqija të dhomës së gjumit

Si rregull, ngjyrat tepër të gjalla duhet të shmangen në dhomat e gjumit. Këto përfshijnë të kuqen dhe portokallin, të cilat konsiderohen të jenë ngjyra energjike dhe ngritëse. Kërkimet nga viti 2014 sugjerojnë që e kuqja mund të rrisë instinktin tuaj të luftës ose të ikjes, duke ju bërë më vigjilent dhe të vetëdijshëm për rrethinën tuaj.

Rozë dhe vjollcë të ndritshme ose neoni mund të jenë gjithashtu shumë stimuluese kur jeni duke marrë gjumë. Gri të errët dhe kafe nuk rekomandohen sepse ato mund të shkaktojnë ndjenja të pasigurisë. Nëse thjesht duhet të keni një ngjyrë më të gjallë, merrni parasysh një version më të ‘qetë’.

Për shembull, një vjollcë e ndezur mund të ndërrohet për livando, dhe e kuqja e zjarrit mund të zëvendësohet me një hije të butë të salmonit. Në varësi të shtrirjes së shtëpisë tuaj, mund të jeni akoma në gjendje të përfshini disa nga ngjyrat më të gjalla në dhomat e tjera të shtëpisë tuaj. /Telegrafi/