0Shares

Vetëm 100 telefona mobilë “iPhone” të prodhuesit amerikan “Apple” janë zhdoganuar sivjet nga Doganat, ndonëse mijëra të tillë janë në duar të kosovarëve. Trendi për të pasur Iphone bën që shumë qytetarë me çdo kusht ta kenë një të tillë, qoftë edhe nëse paga mujore është më e vogël sesa vlera e këtij telefoni.

Numri i atyre të zhdoganuar dhe prezenca reale e iPhone-ve është qesharake. Në krahasohet me vitin e kaluar kur zyrtarisht kanë ardhur 800 Iphone dhe sivjet vetëm 100, tregon për tendencat e rritjes së kontrabandës së këtij telefoni, çmimi i të cilit sillet nga 400 deri ne 700 euro.

Blerës të telefonave të tillë janë edhe zyrtarët e lartë të shtetit. Nëse krahasojmë sa iPhone kanë ardhur zyrtarisht, atëherë le të dyshohet se edhe ato që janë blerë nga institucionet mund të jenë telefona të kontrabanduar.

Zëdhënësi i Doganave, Adriatik Stavileci, pranon për “Zërin” se shumë telefona mobilë mund të futen në vend duke u kontrabanduar, mirëpo, sipas tij, lidhur me kontrabandën e telefonave mobilë janë duke bashkëpunuar me një projekt të përbashkët me Autoritetin Rregullativ të Telekomunikacionit(ART) dhe Ministrinë e Financave për të gjetur një zgjidhje të përshtatshme, e cila do ta eliminonte këtë problem.

Ai sqaron se shumë telefona të ndryshëm janë konfiskuar sivjet nga Dogana, të cilët ishin gjetur duke u kontrabanduar. “Sivjet i kemi konfiskuar 1554 copë telefona të llojeve të ndryshme”, bën të ditur Stavileci.

Për dallim nga viti 2012, sipas zëdhënësit të Doganave të Kosovës, gjatë vitit të kaluar ishin zhdoganuar 800 telefona të llojit “iPhone”, apo 700 sish më shumë se këtë vit, ndërsa origjina e importit është kryesisht nga Kina. / Telegrafi /

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)