Efekti Troxler është një nga iluzionet optike më të famshme që i ka çmendur njerëzit në mbarë botën.

Dhe si të mos ndodhë kur duket sikur sytë tanë po na tradhtojnë sepse imazhi, nëse e shikojmë mjaft gjatë, thjesht zhduket.

Efekti Troxler është një iluzion optik që zbret në sa vijon – nëse përqendroheni në një pikë të një imazhi, gjithçka tjetër rreth tij, domethënë, ajo që kapni me shikimin tuaj periferik thjesht do të zbehet plotësisht.

Për shembull, në këtë imazh të bashkangjitur – nëse shikoni pikën e kuqe në qendër për 20 deri në 30 sekonda, rrethi blu rreth tij do të bashkohet me bardhësinë dhe do të zhduket.

Efekti është më i fortë nëse është i paqartë jashtë fokusit tuaj dhe më tej nga pika në të cilën po përqendroheni, ata shkruajnë në faqen moillusions.com.

Efekti Troxler është emëruar pas mjekut dhe filozofit zviceran Ignatius Paul Vital Troxler, qysh në vitin 1804. Pastaj vuri re se truri ndalon t’i kushtojë vëmendje diçka që shohim që nuk ndryshon. Pra, nëse një skenë vizuale nuk lëviz, nuk është interesante për trurin dhe do ta injorojë atë, domethënë. shuaj.

Si funksionon?

Imagjinoni të vendosni një copë të vogël letre në pjesën e brendshme të parakrahut tuaj. Do ta ndjeni për disa sekonda, por pas kësaj ndjenja do të zhduket sepse neuronet e prekshëm janë përshtatur ndërkohë me prekjen e letrës. Dhe nëse lëvizni dorën lart e poshtë, do ta ndjeni përsëri letrën, derisa të bjerë.

Është e ngjashme me këtë iluzion optik – truri ynë thjesht nuk regjistron atë që është e panevojshme pasi të fokusohemi në atë që i intereson – në këtë rast pika e kuqe në qendër.

Pra, nëse ata nuk marrin asnjë informacion nga periferia, do të thotë nëse rrethi i kaltër nuk lëviz ose ndryshon, truri do ta zgjojë atë. Çdo gjë ndalet kur ne i mbyllim sytë përsëri, dmth kur sytë riaktivizohen. /Telegrafi/