Shkupit i vjen një e re, e bukur, Skopje East Gate. Është ndërtuar në saktësisht 26 muaj, sipas tendencave të fundit dhe një dizajni novator. 99% e qendrës tregtare tashmë është marrë me qira, dhe për “ditën e madhe”, për hapjen më 29 tetor, një festë gjithë-ditore dhe shumë surpriza po përgatiten për vizitorët, të cilët janë të paduruar për përvoja të reja.Në pritje të hapjes madhështore të East Gate Mall, biseduam me CEO të SEG, Igor Davkov.

Ne po numërojmë ditët deri në hapjen zyrtare të qendrës më të madhe tregtare në rajon, East Gate Mall. A jeni të kënaqur me atë që keni bërë deri tani dhe me ofertën që do t’u shërbejë qytetarëve të Shkupit, por edhe të gjithë rajonit, pasi të jetë ngritur zyrtarisht perdja?
– Jam krenar për punën që kemi bërë dhe vazhdojmë përpara me entuziazëm edhe më të madh. Qendra tregtare fillon me 220 dyqane, të cilat sjellin mbi 600 marka të ndryshme. Ne kemi sjellë grupet më të mëdha ndërkombëtare, të tilla si Inditex dhe LPP të cilat, nga ana tjetër, ofrojnë një portofol të plotë për herë të parë në Maqedoni. Me 99% të hapësirës tashmë të dhënë me qira, East Gate Mall do të jetë destinacioni më tërheqës i blerjeve në rajon.

Çfarë duhet të presim në hapje? Mund të na tregoni të paktën një pjesë të asaj që po përgatitni?
– Në ditën e madhe, të Premten, më 29 Tetor, ne njoftojmë hapjen e dyerve për të gjithë vizitorët nga ora 10 e mëngjesit deri në 10 pasdite, përmes një feste me pesë DJ dhe animacione të ndryshme, shumë surpriza dhe oferta speciale për klientët. Presim një pjesëmarrje të madhe. Qendra tregtare është me të vërtetë e gjerë, e madhe, me korridore të gjera, ofron shumë dritë natyrale dhe është e përshtatur për të ofruar rehati dhe siguri për shumë vizitorë në të njëjtën kohë. Protokollet e Covid 19 që zbatohen për të gjitha vendet publike do të ndiqen edhe gjatë hapjes dhe vizitave në qendrën tregtare.

Krijimi i një projekti të madhësisë së SEG nuk është sigurisht një proces i thjeshtë, veçanërisht duke pasur parasysh se një pjesë e rëndësishme e ndërtimit u zhvillua në një pandemi. Keni pasur sfida të tjera dhe si i keni përballuar ato?
– Maqedonia mund të jetë krenare për profesionalizmin dhe koordinimin e mirë të të gjithë punonjësve. E kemi ndërtuar qendrën tregtare në 26 muaj. Përveç virusit covid, i cili ka ndryshuar mënyrën e punës dhe ka ngadalësuar importin e materialeve, kemi pasur edhe sfida të lidhura me motin që gjithashtu duheshin menaxhuar mirë. Por kemi arritur të kapërcejmë të gjitha sfidat, prandaj po hapim dyert në kohën e paracaktuar.

Është njoftuar se East Gate Mall do të ofrojë marka të reja, hapësira të reja, por gjëja që e bën atë të ndryshme nga qendrat e tjera tregtare është vetë koncepti. Si do ta përshkruanit, nga perspektiva juaj, si e perceptoni?
– Qytetarët duhet të përgatiten për një përvojë dhe kuptim krejtësisht të ri të një qendre tregtare. Ne presim që East Gate Mall të pozicionohet si qendra e re e konsumatorëve në rajon. Një vend i ri dhe krejtësisht i ndryshëm për pazar, argëtim, takime dhe kalimin e kohës së lirë. Është projektuar sipas tendencave më të fundit në qendër – një vend “in” për të dalë dhe për t’u argëtuar. Këtu vizitorët do të gjejnë përzgjedhjen më të madhe dhe më të mirë të markave për blerje, gastronomi, shtëpi, kafe me miqtë, si dhe një numër shërbimesh që kanë qenë të pazakonta për një qendër tregtare. Në këtë lloj qendre tregtare të gjeneratës së re, vizitorët do të kalojnë më shumë kohë sesa mesatarja e kohës së kaluar në një qendër tregtare deri më tani.

Çfarë kuptimi ka, për ju personalisht, përfshirja në këtë projekt? Për çfarë jeni veçanërisht krenarë?
– Para së gjithash, është një nder dhe privilegj për mua personalisht të menaxhoj një ekip profesionistësh me të cilët ne arritëm jo vetëm të ndërtojmë, por edhe të marrim me qira të gjithë qendrën tregtare. Jam veçanërisht krenar që arritëm atë që imagjinonim në limite kohore, por edhe në prizmin e strukturës, funksionalitetit dhe cilësisë, dhe natyrisht jam krenar të jem pjesë e ekipit që krijoi simbolin e ri të Shkupit modern. Edhe pse sfidat nuk mbarojnë këtu. Muajin e kaluar ne shpallëm fazën e dytë të projektit Skopje East Gate – East Gate Living me të cilin do t’u ofrojmë qytetarëve tanë një hapësirë jetese krejtësisht të re, moderne dhe urbane.

Me çfarë ritmi është planifikuar të bëhet ndërtimi? Kur do të presë Living qiramarrësit e tij të parë?
– Ne e filluam East Gate Living më pak se dy muaj më parë. Me ndërtimin e katër objekteve të banimit dhe 672 njësive të banimit, siç e kam përmendur tashmë, Shkupi do të ketë një mjedis të ri urban të mbushur me zona të gjelbërta të bollshme. Realizimi i projektit pritet të përfundojë deri në fund të vitit 2023. Me faktin se është pjesë e kompleksit të vetëm shumëfunksional në qytet, i nënshkruar nga një projektues i vlerësuar ndërkombëtarisht dhe i vendosur pranë qendrës më të madhe tregtare, East Gate Living është pozicionuar në krye të listës së blerësve të ardhshëm të apartamenteve në Shkup

Grupi BALFIN, i cili qëndron prapa realizimit të Skopje East Gate, është i njohur për qasjen novatore që inkorporon në secilin nga projektet e tij. Me cilat risi mund të mburret East Gate Mall?
– Vetë zgjidhja arkitekturore është një risi, mbi të gjitha, sepse përfshin qytetin në qytet. Janë përfshirë disa risi të sistemeve, të cilat janë pjesë e funksionimit modern të qendrave tregtare, kryesisht përmes zbatimit të zgjidhjeve të integruara inteligjente. Mjetet e tjera novatore si programet e besnikërisë, blerjet në internet, tregu virtual, etj. janë ende duke u projektuar.