Gjendja ekonomike në Pejë po konsiderohet të jetë problemi më i madh i të rinjve. Përveç komuniteteve shumicë, problem me punësimin aty po kanë edhe pjesëtarët e komuniteteve pakicë. Ndërsa raportet mes të rinjve të komuniteteve po thuhet të jetë i mirë.

Komuniteti boshnjak dhe serb thonë se puna dhe jetesa është arsyeja më e madhe pse të rinjtë largohen.

I riu Sahmedin Hadroviq nga komuniteti boshnjak tha për KosovaPress se të rinjtë nuk po kanë perspektivë të mirë për çka detyrohen të largohen nga Kosova.

“Nuk kemi perspektivë të mirë, e kemi problem që të rinjtë nga Peja po largohen shumë. Problemi është se shkollat, fakultetet dhe masterat mbarojnë këtu dhe nuk gjejnë punë”, thotë Hadroviq nga komuniteti boshnjak.

Edhe Dmajan Portiq nga komuniteti serb në këtë komunë, tha se të rinjtë janë larguar pikërisht për shkak të punës.

“Ata jetojnë shumë rëndë, një numër i të rinjve këtu për shkak të punës janë larguar. Pata fatin që pas shkollës së mesme të punësohesha në ‘Radio Goazhdevac’, përndryshe nuk do të ndodhte dhe do të isha larguar nga këtu, siç thonë, me barkun plot bukë Me të rinjtë e komunitetit shqiptar nuk kemi pothuajse asnjë kontakt, ndërsa me të rinjtë e komunitetit boshnjak është në një nivel pak më të lartë, por edhe kjo është e vogël. Herë dëgjojmë njëri-tjetrin dhe shkojmë për një pije në Pejë, herë takohemi, por më së shumti ai bashkëpunim është shumë i keq”, thotë Portiq nga Gorazhdeci.

Megjithatë, shumica e komunitetit shqiptar thotë se situata është pak më e mirë. Sipas tyre, komuna punon shumë për investime në infrastrukturë dhe u mundëson të rinjve të jetojnë më lehtë.

Endrit Idrizaj ka treguar për raportet e mira me të rinjtë të komuniteteve.

“Të rinjtë në Pejë dhe në Deçan jetojnë në harmoni me njëri-tjetrin, të cilët janë inovativë për jetën dhe karrierën e tyre. Jeta në Deçan është se ne kryesisht jetojmë të ndarë nga shqiptarët, ndërsa në Pejë ka minoritete të tjera si boshnjak, romë dhe egjiptianë. Në komunën e Deçanit ka një problem sepse të rinjtë kanë pak përkrahje nga institucionet publike, e kam fjalën për Deçanin që nuk ka as një qendër rinore për të ndihmuar të rinjtë që janë inovativë për të realizuar idetë. Për karrierën e tyre”, tha ai.

Edhe Albuljen Zumeri thotë se të rinjtë në Pejë pavarësisht përkatësive ata kanë kontakte të mira ndërmjet vete.

“Kam kontakte me boshnjakët dhe minoritetet e tjera që janë nga fshati nga unë vij, kalojmë shumë mirë me ta, kur kemi festa festojmë bashkë, dalim për kafe dhe bëjmë aktivitete të ndryshme së bashku… Peja ka rini shumë të mirë, janë shumë të kulturuar, jetojnë një jetë shumë të mirë dhe modeste. Mund të mos e kenë më parë, por bëjnë një jetë të kënaqshme pa ankesa, janë shumë të qetë dhe gjithçka është në rregull”, tha ai.

Në këtë pjesë të Kosovës nuk mungon shoqërimi ndërmjet komuniteteve.

Ndërsa nga komuna e Pejës planifikon që nga viti i ardhshëm të ndajë më shumë para për të rinjtë, thotë drejtori i financave nga kjo komunë, Jeton Abazaj.

“Epo, më së shumti sipas subvencioneve, ne çdo vit ndajmë 100 mijë për të rinjtë, aty hyn sporti dhe kultura, me këtë mundohemi të jemi mbështetje e tyre. Mendoj se vitin e ardhshëm do të ketë një fond më të madh për subvencione dhe do të ndajmë më shumë për të rinjtë sa i përket Komunës së Pejës”, tha Abazaj.

Megjithatë, nga bashkia thonë se të rinjtë këtu kanë më shumë probleme ekonomike se çdo problem tjetër.

“Mendoj se të rinjtë këtu kanë më shumë probleme ekonomike sesa mes njerëzve që jetojnë këtu, raporti është i madh, por gjithmonë ka probleme ekonomike, mendoj se këto janë disa pengesa që duhet punuar”, thotë Jeton Abazaj nga Peja.

Komuna e Pejës investon në komunitetet pakicë. Drejtori i financave thotë se komuna do të vazhdojë me këtë praktikë edhe në të ardhmen. /kp/Telegrafi/