Kur kompania britaniko-suedeze AstraZeneca njoftoi të hënën se vaksina e saj eksperimentale kundër COVID-19 ishte mesatarisht 70% efektive, bota u lehtësua më tej pasi një tjetër vaksinë tregoi rezultate më të mira.

Sidoqoftë, komuniteti shkencor është i shqetësuar për rrjedhën e zvogëluar dhe të paqartë të informacionit në lidhje me rrjedhën e testimit të vaksinës AstraZeneca, e cila përfundimisht mund të rezultojë në një periudhë më të gjatë në SHBA dhe Evropë për aprovimin e këtij lloji të vaksinave.

Cfarë ndodhi?

AstraZeneca tha të hënën se të anketuarit në Mbretërinë e Bashkuar kishin marrë dy doza të ndryshme vaksinash. Por kompania nuk shpjegoi pse ata përdorën dy regjime të ndryshme dozimi ose pse një grup i të anketuarve ishte dukshëm më i vogël se tjetri, shkruan CNN.

Gjatë provave klinike, një grup prej 2,741 pjesëmarrësish morën gjysmën e dozës së vaksinës dhe më pas dozën e plotë të paktën një muaj më vonë. 90% e mbrojtjes kundër COVID-19 ishte regjistruar në këtë grup. Grupi i dytë i subjekteve, 8895 prej tyre, morën dy doza të plota; një menjëherë dhe një të paktën një muaj më vonë. Ky grup u mbrojt vetëm me 62%, transmeton Telegrafi.

Tmerri në Danimarkë: Kafshët e therura për të parandaluar COVID-19 po 'dalin nga toka' Tmerri në Danimarkë: Kafshët e therura për të parandaluar COVID-19 po 'dalin nga toka'

Prandaj AstraZeneca raportoi se vaksina e tyre është 70% efektive mesatarisht.

Kjo mënyrë e paraqitjes së rezultateve alarmoi disa shkencëtarë të cilët menduan pse kompania raportoi rezultatin e kombinuar të dy testeve të ndryshme. Gjegjësisht, një praktikë e tillë devijon nga raportimi standard i provës klinike.

Shpjegime të ndryshme të AstraZeneca

Por aty filluan problemet. Të martën, Mene Pangalos, nënkryetar ekzekutiv i AstraZenece, shpjegoi për Reuters se disa të anketuar morën një dozë më të ulët për shkak të një gabimi laboratorik. Ai foli për atë grup në të cilin ishte regjistruar një efikasitet prej 90%.

“Të anketuarit morën gjysmën e dozës krejt rastësisht,” tha ai.

Të mërkurën, një zëdhënës i vaksinave të Oksfordit (Universiteti i Oksfordit po zhvillon vaksinën së bashku me AstraZeneca) i tha CNN-it se “zgjedhja e dozës për secilën vaksinë të re është një zonë e komplikuar”. Gjatë analizës së metodave të përzgjedhjes së dozave, ata hasën në një që rezultoi në një dozë më të ulët se sa pritej.

Dje, Oxford i tha CNN-it se gabimi ishte për shkak të “ndryshimeve në proceset e prodhimit” dhe se problemi është zgjidhur ndërkohë.

Duke qenë se AstraZeneca dhe Oxford nuk e përmendën këtë gabim, i cili nuk është i papërfillshëm, ata morën shumë kritika në kurriz të transparencës së tyre në një deklaratë të lëshuar të hënën në të cilën ata botuan rezultatet e provave klinike. Por AstraZeneca beson se bota duhet të përqendrohet në rezultatet pozitive të testit.

“Ky gabim nuk është aq i rëndësishëm. Në çfarëdo mënyre që të zvogëloni të dhënat, edhe nëse shikoni vetëm të dhënat e testit ku pjesëmarrësit morën dy doza të plota – ne ende kemi një efikasitet mbrojtjeje mbi 60%, e cila është e mjaftueshme që vaksina të aprovohet”, tha Pangalos të Wall Street Journal të mërkurën.

A është e mjaftueshme mbrojtja 50% për aprovimin e vaksinës?

Nënkryetari ekzekutiv i AstraZeneca ka të drejtë. Siç është raportuar më herët, Administrata amerikane e Ushqimit dhe Barnave dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) do të pranojnë një vaksinë që siguron të paktën 50 për qind mbrojtje ndaj infeksionit.

Por ka dy probleme me aprovimin e vaksinave me 50 përqind mbrojtje. Së pari, një prag 50 për qind mund të nënkuptojë që për shkak të gabimeve në të dhëna, një vaksinë shfaqet në treg që është në të vërtetë vetëm 30 për qind efektive. Së dyti, shkalla e suksesit në provat klinike të vaksinave është shpesh më e lartë se ajo e regjistruar më vonë në terren.

Qeveria britanike po kërkon një vlerësim të vaksinës së Oksfordit

Qeveria britanike u ka kërkuar rregullatorëve të vlerësojnë efektivitetin e vaksinave të coronavirusit që po zhvillohen nga Oxford dhe AstraZeneca, duke thënë se ishte një hap drejt hedhjes së vaksinës në treg.

“Dërgimi i vaksinës tek Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA) është një hap i rëndësishëm drejt miratimit të vaksinës”, tha qeveria, sipas BBC .

Mbretëria e Bashkuar ka porositur 100 milionë doza të vaksinës së Oksfordit dhe 40 milionë doza të Pfizer / BioNTech.

AstraZeneca: Ne kemi nevojë për të kryer më shumë testime

Vaksina COVID-19, e zhvilluar nga laboratori britanik AstraZeneca dhe Universiteti i Oksfordit, kërkon “studim shtesë”, tha CEO i grupit dje pas kritikave për rezultate të paqarta.

“Tani që duket se kemi gjetur efikasitetin më të mirë, duhet ta konfirmojmë atë, kështu që duhet të kryejmë një studim shtesë”, tha Pascal Soriot. /Telegrafi/