Klinika e Cleveland shpjegon se njerëzit që janë intolerantë ndaj statinave nuk janë në gjendje të tolerojnë dozën më të ulët të dy ose më shumë statinave, për shkak të efekteve negative që ato kanë në muskuj, nyje ose mëlçi.

Aty thuhet: “Brenda një muaji nga fillimi i terapisë me statina, ata mund të ndjejnë dhimbje ose dobësi në muskujt e mëdhenj të krahëve, shpatullave, kofshëve ose vitheve në të dy anët e trupit”.

Organizata thotë se rreth pesë deri në 10 për qind e njerëzve që provojnë statina janë të prekur.

Klinika e Cleveland-it thotë: “Është më e zakonshme te të moshuarit, gratë dhe tek ata që marrin statina më të fuqishme. Për fat të mirë, këto efekte zhduken brenda një muaji pas ndërprerjes së terapisë me statina”.

Reklama
Reklama
Sëmundja që mund të vijë nga marrja e ilaçit kundër kolesterolit Sëmundja që mund të vijë nga marrja e ilaçit kundër kolesterolit

Në të vërtetë, Klinika Mayo thotë se një nga ankesat më të zakonshme të njerëzve që marrin statina është dhimbja e muskujve.

Aty thuhet: “Ju mund ta ndjeni këtë dhimbje si dhimbje, lodhje ose dobësi në muskujt tuaj. Dhimbja mund të jetë një siklet i lehtë, ose mund të jetë mjaft i fortë sa të vështirësojë aktivitetet tuaja të përditshme”.

Ilaçet për kolesterinën mund të kenë edhe efekte anësore! Ilaçet për kolesterinën mund të kenë edhe efekte anësore!

Klinika Mayo gjithashtu vë në dukje: “Megjithatë, studiuesit kanë gjetur një efekt ‘nocebo’ kur bëhet fjalë për dhimbjen e perceptuar të muskujve dhe statinat”.

“Një efekt ‘nocebo’ nënkupton njerëzit që kanë pritshmëri negative në lidhje me një raport medikamenti që përjetojnë efektin anësor të mundshëm me ritme më të larta sesa duhet të shkaktojë ilaçi”.

Reklama

NHS thotë se duhet të flisni me mjekun tuaj nëse keni dhimbje muskulore, ndjeshmëri ose dobësi që nuk mund të shpjegohet – për shembull, dhimbje që nuk shkaktohet nga puna fizike. /Telegrafi/

Reklama