Një studim i ri sugjeron se ekziston një arsye më e thellë prapa pse stërvitja është më e vështirë për t’u bërë kur nuk e bëni atë mjaft shpesh.

Hulumtim interesant

Një studim i kohëve të fundit i botuar në The Journal of Clinical Investigation përforcon lidhjen midis stërvitjes dhe performancës fizike.

Autorja kryesore Fiona Bartoli, vëren se stërvitja është çelësi për mbrojtjen kundër sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin, depresionin dhe kancerin. “Fatkeqësisht, shumë njerëz dështojnë të ushtrojnë mjaftueshëm, për arsye të tilla si lëndimi dhe përdorimi i kompjuterit”, thotë ajo në një deklaratë.

Punimi i ri kërkimor u fokusua në një proteinë specifike të gjetur te minjtë dhe njerëzit e quajtur Piezo1. Kjo proteinë është përgjegjëse për rritjen e presionit të gjakut gjatë stërvitjes, e cila është treguar se ndihmon në rritjen e performancës fizike.

Reklama
Reklama
E testuar në Harvard: Sa ulje-ngritje në ditë duhet bërë për të ulur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare? E testuar në Harvard: Sa ulje-ngritje në ditë duhet bërë për të ulur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare?

Eksperimenti i studimit krahasoi minjtë nivelet e Piezo1 të të cilëve u ndërprenë për 10 javë (grupi variant) me një grup kontrolli minjsh me nivele normale Piezo1. Studiuesit kishin të dy grupet e minjve të kompletuar aktivitete fizike si ecja, vrapimi dhe ngjitja. Më pas, ata matën nivelet e aktivitetit të secilit grup për të kuptuar më mirë rolin e Piezo1 në stërvitje.

Gjetjet

Studiuesit zbuluan se grupi i variantit tregoi nivele të reduktuara të aktivitetit në krahasim me grupin e kontrollit. Ndërsa nuk kishte asnjë ndryshim në kohëzgjatjen e stërvitjes, minjtë me sasi të ndërprerë Piezo1 kryenin më pak xhiro me rrota vrapimi për çdo seancë stërvitjeje dhe kishin një shpejtësi më të ngadaltë vrapimi.

Reklama
Realizimi i këtyre ushtrimeve për 30 minuta në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike Realizimi i këtyre ushtrimeve për 30 minuta në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike

Gjetja sugjeron që nivelet e çaktivizuara të Piezo1 kontribuojnë në një ulje të aftësisë për të ushtruar. “Zbulimi ynë ofron gjithashtu një mundësi për të menduar se si humbja e funksionit të muskujve mund të trajtohet në mënyra të reja. Nëse aktivizojmë Piezo1, mund të ndihmojë në ruajtjen e aftësisë për ushtrime”, thotë autori mbikëqyrës David Beech.

Reklama

Qëndrimi aktiv është jetik për t’u siguruar që proteina juaj Piezo1 të jetë gjithmonë me shpejtësi të lartë. Por nëse mendoni se duhet të kaloni orë të tëra duke ushtruar çdo ditë për ta bërë këtë, mendoni përsëri.

Disa mënyra për t'i mbajtur shpatullat tuaja të forta dhe fleksibël Disa mënyra për t'i mbajtur shpatullat tuaja të forta dhe fleksibël

Hulumtimi i mëparshëm lidhi kryerjen e 10 minutave ushtrime me intensitet të moderuar si zumba, noti ose një shëtitje pasdite çdo ditë me rritjen e jetëgjatësisë. Gjithashtu, ka ushtrime të shpejta që mund t’i bëni kur jeni ulur, të cilat ndihmojnë në djegien e dhjamit të barkut. /Telegrafi/

Reklama