A mundet që një njeri i mirë të bëhet i lig?

Psikologu Philip Zimbardo nga Nju-Jorku, në bazë të hulumtimit që ai zhvilloi me qëllim të shqyrtimit të jetës në burg, arriti në përfundimin se njerëzit e mirë mund të bëhen të këqij nën ndikimin e një situate të caktuar, dhe jo vetëm si pasqyrim i karakteristikave personale.

Shkaku i parë i një ndryshimi të tillë është deindividualizimi, kështu që një person i humb karakteristikat e tij dhe normat e miratuara më parë kur e gjen veten në një situatë grupore, transmeton Telegrafi.

Sjellja e tij nuk ndikohet më nga zgjedhjet personale, por nga kërkesat e imponuara nga rrethanat.

Përveç kësaj, një person mund të ndryshojë nën presionin e roleve të caktuara që i janë caktuar.

Ky quhet Efekti i Luciferit në psikologji dhe nënkupton një ndryshim drastik të personalitetit njerëzor.

– Ka të bëjë me një situatë në të cilën njerëzit e mirë sillen në mënyrë devijuese, të dhunshme ose destruktive, sepse nuk mund t’u rezistojnë kërkesave të rrethanave të dhëna, deklaroi Zimbardo. /Telegrafi/