Arkitekti Mies Van der Rohe i njohur si krijues i disa veprave më të rëndësishme arkitektonike të shekullit të kaluar ka funksionuar sipas filozofisë “më pak është më shumë”. Arkitekti gjermano-amerikan me siguri do të ishte i lumtur sikur ta dinte se vazhdimësia hapësinore që ai kultivoi në projektet e tij po vihet në përdorim gjerësisht edhe ditëve të sotme.

Ky krijues vizionar i konceptoi dhe i ndërtoi objektet e tij si hapësira të vazhdueshme pa ndërprerje. Pavijoni i Barcelonës, një nga projektet më të famshme të Mies Van der Rohe-s është i organizuar në formën e një rruge të vazhdueshme midis hapësirave të brendshme dhe të jashtme që komunikojnë me njëra-tjetrën. Duke mos pasur asnjë dhomë të mbyllur por vetëm mure të vendosura, materialet që ky arkitekt i ka përdorur vetëm sa e theksojnë këtë vazhdimësi.

 ditët e sotme mund të arrihet një estetikë e krahasueshme, pra një vazhdimësi e plotë vizuale me një performancë teknike jashtëzakonisht të lartë që i ulë drastikisht kostot e mirëmbajtjes së ndërtesës, duke arritur njëkohësisht një performancë të përmirësuar. Sot, vizioni i arkitektit Mies Van der Rohe është ende një pikë referimi për arkitekturën bashkëkohore: nga njëra anë duke iu falendëruar konceptimit të saj organik dhe hapësirës së vazhdueshme, dhe nga ana tjetër përdorimit të shkathtë të materialeve të ndryshme.

Aplikimi i pllakës me dimesion XL në fasadë nga koleksioni “Flowtech”

Shiko koleksionin

Teknologji e frymëzuar

Pllakat nga gres porcelani në arkitekturë
Teknologjia më e përparuar në treg mundëson të arrihen rezultate të jashtëzakonshme, veçanërisht me pllaka prej gres porcelani. Me dekorim digjital pllakat prej porcelani bëhen sipërfaqe të frymëzuara nga një grup materialesh duke nisur nga ato natyrore, siç janë mermeri dhe druri, deri tek materialet industriale si metalet dhe çimentoja. Duke punuar në mënyrë digjitale, procesi i kërkimit dhe zhvillimit mund të punojë në papërsosmëritë e materialeve nga të cilat është frymëzuar. Përveç cilësisë jashtëzakonisht të lartë estetike, teknologjia dhe arkitektura mundëson të arrihen madhësi jashtë standardeve të zakonshme të pllakave.

Madhësitë e pllakave shkojnë deri në 160 cm x 320 cm, duke mundësuar përdorimin e tyre në hapësira të gjëra pa ndërprerje të shpeshta. Imagjinoni një sallë hoteli ku cilësia e materialeve duhet të marrë parasysh praninë e një numri të madh të njerëzve, që kërkon pastrim më të shpejtë dhe më të efektshëm: zgjedhja e një pllake të madhe, ku performanca dhe aftësitë e saj, si dhe koha e përgjysmuar për mirëmbajtje, e bëjnë atë zgjedhjen ideale.

Kombinimi i mundësive ekspresive dhe performancës teknike, arkitekturale dhe funksionale mundëson një zgjidhje perfekte për dizajnimin e sipërfaqeve të vazhdueshme dhe zgjerimin e përdorimit të kësaj pllake në kontekstet e tjera të projektit. Pllakat e porcelanit janë një material “i gatshëm”, për përdorim dhe instalim dhe kjo çon në kursim të ndjeshëm të kohës. Sa i përket materialeve natyrore, nuk ka pse të kërkohet dhe nuk i ka kostot e përpunimit të gurit, gjë që e bën atë zgjedhjen ideale për projekte të mëdha ndërtimi.

Pllaka të mëdha prej porcelani nga koleksioni “B&W Marble”

Shiko koleksionin

Horizontale dhe vertikale: dy dimensionet e të jetuarit

Karakteristikat specifike të pllakave prej porcelani me format të madh mund të jenë një përparësi jo vetëm për dyshemetë, por edhe për muret. Pllaka me format të madh lejon që të mos ketë fuga horizontale, duke zgjidhur një brez të vetëm në një përbërje të vetme vertikale. Pllakat prej porcelani mund të aplikohen në çdo hapësirë në shtëpi, duke rritur muret e mëdha dhe hapësirat e vogla, duke krijuar sinergji dhe përzierje kromatike arkitekturore me mobiljet e mundshme. Ky lloj pllakash po ashtu mundëson krijimin e mjediseve të dëshirueshme dhe unike.

Banjoja është padyshim një hapësirë në shtëpi ku pllaka me format të madh mund të shprehet plotësisht. Mendoni për vazhdimësinë që mund të arrihet midis dyshemesë dhe tavanit, dhe me pajisje të tilla si banjo dhe dush. Sektori i enterierit për banjo ka shikuar për ca kohë në një estetikë të butë, minimaliste që rrit materialet e ndërtimit dhe arredimin: banjo është konceptuar si një “spa” e vogël shtëpiake.

Duke patur nevojë për të garantuar përdorimin e pllakave me kalimin e kohës dhe prakticitetin për përdorim ditor, arkitektët janë gjithmonë në kërkim të materialeve më praktike të mundshme, pa patur nevojë të bëjnë kompromis në estetikë. Pllaka me format të madh që ri-interpretojnë mermerin, gurin dhe oniksin ofrojnë ekuilibrin e përsosur midis estetikës dhe funksionit.

Interpretim elegant i banjos nga koleksioni “Stones & More 2.0”

Shiko koleksionin

Një mjedis tjetër shtëpiak për eksperimentim është kuzhina: këtu, pllaka me format të mesëm dhe të madh mund të jenë pjesë unike për veshjen e ishujve dhe pikave të kuzhinës.

Pult kuzhine nga koleksioni i mermerit nga “Florim Stone”

Shiko koleksionin

S, M, L, XL

Një nga vlerat e pllakave të porcelanit është mundësia e përdorimit në arkitekturë. Hapësirat e mëdha publike dhe private kërkojnë pikat e forta dhe aftësi të ndryshme nga projektuesi dhe arkitekti në krahasim me hapësirën e brendshme. Zgjedhja e dyshemesë për një qendër tregtare sigurisht që varet nga madhësitë e pllakave në treg dhe një pllakë me format të madh mund të përmirësojë hapësirat dhe të zvogëlojë prishjet dhe copëzimin.

Gres porcelani është një material që mund të dalë nga ndërtesa, duke formuar një lidhje të drejtpërdrejtë midis enterierit dhe eksterierit, duke krijuar një hapësirë të rrjedhshme të arkitekturës. Rezistenca e qeramikës ndaj mjediseve të jashtme është e garantuar dhe dukshëm më e madhe se materialet e tjera.

Koleksioni “Stontech” nga brendi “Floor Gress”

Shiko koleksionin

Estetikë Urbane

Sot, modeli i një ndërtese është një mekanizëm kompleks që duhet të sigurojë pajtueshmërinë me standardet e performancës dhe të ofrojë një imazh të cilësisë urbane arkitekturale. Për këtë shkallë të projektimit pllaka me format të madh mund të jetë interesante sa i përket një sipërfaqeje të vazhdueshme. Pllakat janë të ankoruara përmes një kornize metalike e cila mbështet të gjithë fasadën, duke lejuar një shkallë të lartë izolimi që është jashtëzakonisht e lehtë për tu mirëmbajtur. Lehtësia e instalimit për sistemet e fasadës zvogëlon shumë mundësinë e gabimit.

Pllakat me format të madh janë një zgjedhje që mund t’i përgjigjet të gjitha shkallëve të projektit dhe të ofrojë zgjidhjen ideale për kërkesat e jetesës bashkëkohore, e cila është gjithmonë në kërkim të performancës së lartë të kombinuar me një estetikë të dizajnit.