Venat varikoze janë enë gjaku të fryra që priren të kalojnë nën sipërfaqen e këmbës.

Është vlerësuar se rreth gjysma e të gjitha grave dhe një e katërta e burrave zhvillojnë një shkallë të venave varikoze ndërsa rriten, por gjendja nuk është vetëm tregues i moshës së vjetër.

Dy mangësi vitaminash mund të lidhen gjithashtu me probleme vaskulare.

Vitamina K

Vitamina K ndihmon në prodhimin e proteinave të ndryshme që nevojiten për koagulimin e gjakut dhe ndërtimin e kockave, sipas Shkollës së Shëndetit Publik në Harvard TH Chan. Prandaj, një mungesë e lëndës ushqyese mund të rezultojë në mungesë të proteinave të duhura për të parandaluar gjakderdhjen e tepërt, e cila paraqet rreziqe të konsiderueshme për shëndetin.

Reklama

Kjo është arsyeja pse shumë nga shenjat paralajmëruese që lidhen me mungesën e vitaminës K përfshijnë gjakderdhje, e cila mund të jetë e dukshme ose e padukshme për syrin. Simptomat mund të shfaqen në disa mënyra, duke përfshirë mavijosje dhe gjakderdhje të tepërt nga shpimet dhe injeksionet e plagëve.

Reklama
Nëse merrni vitaminë D, mund t'ju duhet të merrni edhe vitaminë K për të reduktuar bllokimin e kalciumit në arteriet tuaja Nëse merrni vitaminë D, mund t'ju duhet të merrni edhe vitaminë K për të reduktuar bllokimin e kalciumit në arteriet tuaja

Sipas British Medical Journal: “Mungesa e vitaminës K2 i bën kockat të gjata dhe të holla, kështu që rritja e gjatësisë gjatë brezave është për shkak të ushqyerjes së dobët dhe mos përmirësimit të të ushqyerit. Nivelet e ulëta të vitaminës K2 rezultojnë në kalcifikimin e elastinës, shkaku i mjekrës së dyfishtë, grumbullimeve dhe venave varikoze”.

Reklama

Doza e rekomanduar dietike e vitaminës K është 120 mikrogramë në ditë për burrat dhe 90 mikrogramë në ditë për gratë.

Vitamina D

Një tjetër shkak i njohur i venave varikoze është mungesa e vitaminës D.

Vitamina që mund të ulë rrezikun e vdekjes nga 'çdo shkak mjekësor' me 57 për qind Vitamina që mund të ulë rrezikun e vdekjes nga 'çdo shkak mjekësor' me 57 për qind

Faqja e internetit Vein Clinics shpjegon: “Kur nivelet e vitaminës D janë të ulëta, venat tuaja do të luftojnë për të kryer punën e tyre siç duhet dhe mund të shfaqen probleme me venat”.

Reklama

“Vitamina D ndihmon për t’i mbajtur arteriet dhe enët e gjakut mjaftueshëm të lirshme dhe mjaft të relaksuara për të mbështetur rrjedhën e duhur të gjakut”.

Studimi tregon lidhjen midis mungesës së vitaminës D dhe shëndetit të trurit Studimi tregon lidhjen midis mungesës së vitaminës D dhe shëndetit të trurit

Kur trupi pëson mungesë të vitaminës D, enët e gjakut ka të ngjarë të vuajnë. /Telegrafi/

Reklama