Kolonel Bilbil Bitri, Drejtor në Shtabin e Përgjithshëm i ftuar në Opinion, i është përgjigjur interesimit të gazetarit Fevziut lidhur mbi disa nga misteret që shoqërojnë ende rrëzimin e helikoptërit Ec 145 në Liqenin e Shkodrës.

Fevziu: A kishte një plan fluturimi dhe një itinerar të përcaktuar EC 145?

Bitri: Ka një plan që sigurohet që në fillim të vitit. Plani është vjetëror dha ka nevojë për trajnimin e pilotit dhe orët e fluturimit. Kjo ka qene në stërvitje rutinë. Kalim në zonë për njohjen e zonës. Ky është helikopter për kërkim-shpëtimin.

Fevziu: A është kontrolluar helikpeyri ara fluturimit?

Bikri: Po, sigurisht. Si ka mundësi që ka fluturuar në kuotë të ulët? Është çështje përceptimi. Unë do them një fakt. Ai është dizenjuar për të fluturuar ulët. Mund të jetë në buzë të ujit, mund të jetë në fushë..

Fevziu: A kanë komunikuar pilotët me kullën?

Bitri: Kanë qenë në komunikim të vazhdueshëm, por në ansjë nga komunikmet nuk ka raportuar probleme

Fevziu: Ka pasur shpërthim?

Bitri: Nuk mund të them.  Helikopteri i është përmbajtur strikt dhe nuk ka devijuar nga kursi dhe absolutisht nuk është ulur dikur.