Numri i fëmijëve që e lindni ka ndikim në procesin e plakjes të trupit, pasi që aq më shumë fëmijë që lindni, aq më shumë do ta ngadalësoni plakjen biologjike.

Telegrafi i sjell katër faktorë që e ndërlidhin plakjen me lindjen e fëmijëve:

Ngritja e niveleve të estrogjenit

– Estrogjeni është hormon i cili prodhohet gjatë shtatzënisë

– Estrogjeni e rregullon rritjen tonë, metabolizmin dhe zhvillimin e trupit.

– I ndihmon flokët dhe lëkurën të duken të reja

– E rrit prodhimin e kolagjenit në lëkurë dhe e lejon lëkurën të mbetet e hidratuar dhe pa rrudha

– E zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Zgjata e telomereve e kthen pas orën e plakjes

– Telomeret janë kapakët mbrojtës në fundet e filleve të ADN-së që quhen kromozome

– Ato shkurtohen me çdo divizion të qelizave që është indikator i plakjes qelizore

– Plakja qelizore shpinë tek gjendja ku një qelizë është e gjallë, por jo e shëndetshme dhe e aftë për t’u ndarë

– Telomeret e shkurta janë ndërlidhur me një numër të madh të sëmundjeve përfshirë hipertensionin, depresionin, obezitetin dhe sëmundjet kardiovaskulare

– Nivelet optimale të estrogjenit ndihmojnë në zgjatjen e telmoereve, gjë që e zvogëlojnë ritmin e plakjes qelizore.

Faktorët e dietës dhe stilit të jetës

– Estrogjeni i balancon nivelet e kolesterolit dhe rritjen e eshtrave gjatë shtatzënisë.

– Konsumimi i frutave të freskët, perimeve, fibrave etj., zvogëlon stresin oksidativ dhe parandalon shkurtimin e telomereve.

– Fjetja për të paktën tetë orë brenda nate, zvogëlimi i stresit dhe lënia e duhanit ndihmojnë në optimizmin e rritjeve dhe lirimin e hormoneve.

Faktorët shoqërorë

– Edhe ambienti shoqëror në të cilin jetojmë mund të ndikoj në lidhjen tonë mes përpjekjeve riprodhuese dhe ritmit të plakjes. /Telegrafi/

– Mbështetja më e madhe shpinë në rritjen e energjisë metabolike që mund të ndahet në mirëqenien e indeve, rrjedhimisht e ngadalëson procesin e plakjes. /Telegrafi/