Depresioni sezonal, i njohur më parë si çrregullimi emocional sezonal, përfshin simptoma që vijnë dhe shkojnë me ndryshimin e stinëve.

Më së shpeshti, simptomat shfaqen në vjeshtë e dimër dhe përmirësohen me afrimin e pranverës. Megjithatë nuk ndodh gjithmonë kështu, këto ndryshime në humor mund të fillojnë në pranverë dhe të vazhdojnë deri në verë.

Duke qenë se ekspertët e kanë lidhur depresionit sezonal të dimrit me mungesën e dritës së diellit, ju mund të pyesni veten se çfarë e shkakton këtë edhe në pranverë, transmeton KP.

Simptoma për të cilën rrallëkush di: Tregues i cili do t’ju bëjë me dije që vuani nga depresioni Simptoma për të cilën rrallëkush di: Tregues i cili do t’ju bëjë me dije që vuani nga depresioni

Ndërsa ditët e dimrit largohen dhe pranvera afrohet, mund të vini re:

Një humor të rënduar me ndjenja të vazhdueshme trishtimi dhe dëshpërimi

Më pak ose aspak interes për aktivitetet tuaja të zakonshme

Vështirësi në gjetjen e motivimit për rutinën e përditshme

Ndryshime në energji

Shqetësime me gjumin

Probleme me përqendrimin ose kujtesën

Oreks i shtuar ose humbje peshe

Nervozizëm i pazakontë

Ndjenja zemërimi ose agresion

Mendime rreth vdekjes ose vetëvrasjes

Pavendosmëri


(Foto: Pexels)

Çrregullimet mendore në sytë e një psikologu! Çrregullimet mendore në sytë e një psikologu!

Arsyet se përse ndodh?

Depresioni pranveror është më pak i zakonshëm se depresioni i dimrit dhe ekspertët nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton atë. Disa teori të mundshme përfshijnë:

Rritja e dritës së ditës dhe ngrohtësisë

Reklama

Drita dhe nxehtësia ekstreme mund t’ju bëjnë të ndiheni të dobët e të pamotivuar dhe të shkaktojnë më tepët shqetësim dhe nervozizëm. Intensiteti i dritës së diellit mund të prishë ritmet cirkadiane dhe të prishë ciklin gjumë-zgjim. Duke e bërë më të vështirë plotësimin e orëve të gjumit që ju nevojiten për shëndet dhe mirëqenie.

Reklama

Rritja e menjëhershme e dritës së diellit bën që trupi juaj të prodhojë më pak melatoninë, kështu që ju përfundoni duke fjetur më pak se sa keni nevojë. Në të njëjtën kohë, nivelet e serotoninës në trup rriten si rezultat i natyrshëm i zgjatjes së ditës dhe motit me diell.

Reklama

Nivelet e larta të serotoninës mund të shkaktojnë gjithashtu shqetësime në shëndetin mendor, duke përfshirë çrregullimin e ankthit social, të shkaktojë shqetësim dhe nervozizëm.

Ilaçi më i vjetër kundër depresionit nga Greqia e lashtë: Besohet me shekuj se ndihmon kundër ankthit dhe stresit të thellë Ilaçi më i vjetër kundër depresionit nga Greqia e lashtë: Besohet me shekuj se ndihmon kundër ankthit dhe stresit të thellë

(Foto: Pexels)