Hulumtimet nga shkencëtarët në Shkollën e Shkencave Bazë të Mjekësisë të Universitetit Vanderbilt dhe Institutin Salk për Studime Biologjike tregojnë se qelizat acinare në pankreas formojnë lloje të reja qelizash për të zbutur dëmtimet, por më pas janë të ndjeshme ndaj mutacioneve kanceroze

Hulumtimi, i udhëhequr nga Kathy DelGiorno, asistent profesor i biologjisë qelizore dhe zhvillimore në Shkollën e Shkencave Bazë të Mjekësisë, Geoffrey Wahl, profesor në Laboratorin e Shprehjes së Gjeneve, dhe autori i parë Zhibo Ma, studente postdoktorale në laboratorin Wahl, u botua në revistën Gastroenterology më 22 tetor.

Gjetjet krijojnë një “kuptim më të mirë të mekanizmave të shërimit në pankreas dhe kur këto procese shkojnë keq”, tha DelGiorno.

Ekipi kombinoi sekuencën e ARN-së me një qelizë, mikroskopinë ultrastrukturore, modelet e inxhinierisë gjenetike dhe mostrat e pacientëve për të identifikuar llojet e qelizave që formohen si përgjigje ndaj dëmtimit të pankreasit.

Kontributet e Vanderbilt përfshinin analiza kompjuterike nga Ken Lau, profesor i asociuar i biologjisë qelizore dhe zhvillimore, dhe qasje të ndryshme mikroskopike nga Dylan Burnette, profesor i asociuar i biologjisë qelizore dhe zhvillimore, dhe Rafael Arrojo e Drigo, asistent profesor i fiziologjisë molekulare dhe biofizikës.

Nga kjo qasje, “ne krahasuam të dhënat tona të të dhënave me grupet e të dhënave të publikuara të dëmtimit të stomakut, neoplazisë pankreatike të shkaktuar nga onkogjeni dhe pankreatitit njerëzor për të identifikuar proceset e konservuara nëpër specie dhe sisteme organesh,” tha DelGiorno.

Kanceri i pankreasit është një barrë e madhe e shëndetit publik dhe pritet të bëhet shkaku i dytë kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin në SHBA deri në vitin 2030.

Aktualisht, shkalla mesatare e mbijetesës pesëvjeçare për kancerin e pankreasit është vetëm 10 për qind, një nga më i keqi nga çdo lloj kanceri. Trajtime të reja dhe inovative janë të nevojshme për të ndryshuar rezultatet për pacientët me kancer pankreatik.

“Qelizat acinare ndryshojnë në përgjigje të dëmtimit me rezolucion të jashtëzakonshëm. Ne identifikuam qeliza të ndryshme të krijuara nga qelizat acinare dhe zbuluam se nga kanë ardhur ato. Gjetjet tona ofrojnë një burim të vlefshëm në fushën e pankreasit. Hulumtimi i kancerit për të kuptuar proceset që ndodhin herët në dëmtimin e pankreasit dhe tumorigjenezën, “tha Ma.

Ekipi i Vanderbilt ka marrë Çmimin e Kërkimit të Hulumtuesve të Maksimizimit të Institutit Kombëtar të Shkencave Mjekësore të Përgjithshme për të ndjekur këtë punë.

“Ne do të përdorim modele të modifikuara gjenetikisht për të studiuar trajektoret e linjës së gjakut dhe rolin funksional të llojeve të qelizave të identifikuara në këtë studim,” tha DelGiorno. “Ne do të identifikojmë rolin fiziologjik të këtyre llojeve të qelizave në dëmtimin e pankreasit, rigjenerimin dhe tumorigjenezën.”