Pagesat e kompensimit për qindra vdekje civile të lidhura me forcat e armatosura britanike janë zbuluar për herë të parë.

Ministria e Mbrojtjes pagoi 781 mijë euro për 289 vdekje civile midis viteve 2006-14, një mesatare prej 2783 funte.

Por në një rast, një familje u pagua vetëm 104.17 funte (121 euro), më pak se të tjerët që morën për vdekjen e një tufe gomaricash, raporton bbc.

Qeveria britanike tha se kompensimi ishte vendosur nga parimet ligjore, duke përfshirë humbjet e kaluara dhe të ardhshme dhe zakonet lokale.

Pothuajse 7,000 kërkesa për kompensim të paguara nga ushtria britanike gjatë operacioneve luftarake në Helmand, në Afganistan, deri në vitin 2014 u analizuan nga organizata bamirëse Action on Dhuna e Armatosur (AOAV).

Viktima më e re ishte një djalë tre vjeçar, i cili, sipas të dhënave, “u vra nga tronditja” gjatë një operacioni britanik të pastrimit të minave. Të paktën 16 fëmijë ishin në mesin e 289 vdekjeve civile.

Ndryshe, duke përdorur të dhënat e marra nën kërkesat e Lirisë së Informacionit, kjo është përpjekja e parë për të shqyrtuar ndikimin e forcave ushtarake britanike në jetën e civilëve në Afganistan në këtë mënyrë. /Telegrafi/