LAJMI I FUNDIT:

Çrregullimi i ngrënies së tepërt

Çrregullimi i ngrënies së tepërt

Si të gjeni përsëri një ndjenjë kontrolli për mënyrën e ngrënies

Reklama

Prof. Dr. Dr. H. Krasniqi,
Ekspert i shëndetësisë

Çrregullimi i ngrënies së tepërt është çrregullimi më i zakonshëm i të ngrënit dhe jo – siç besojnë shumë – anoreksi ose bulimia.

Pamjaftueshmëria e ngopjes prek deri në 4% të popullsisë së përgjithshme midis moshave 20 dhe 30 vjeç. Ky çrregullim i të ngrënit karakterizohet me ngrënie të tepërt të rregullt, të pakontrollueshme.

Njerëzit e prekur marrin një sasi të madhe ushqimi që është e lehtë për t’u ngrënë dhe shpesh shumë e lartë në kalori. Ata zakonisht hanë shumë shpejt dhe pastaj ndiejnë një ndjenjë të pakëndshme të ngopjes.

Terapistët e kualifikuar dhe me përvojë ju mbështesin në normalizimin e sjelljes tuaj të ngrënies dhe rifitimin e vetëkontrollit tuaj.

Cilët shkaktarë mund të çojnë në një çrregullim të ngrënies së tepërt?

Shumë faktorë koordinohen së bashku në çrregullimin e ngrënies së tepërt. Faktorët e rrezikut përfshijnë, ndër të tjera, obezitetin dhe zhvlerësimin e fëmijëve të përjetuar për shkak të peshës ose sjelljes së ngrënies. Vetëvlerësimi i ulët për veten, depresioni dhe përvojat traumatike në fëmijëri të gjitha mund të kontribuojnë në zhvillimin e një çrregullimi të ngrënies së tepërt.

Nëse një person ka vështirësi për të mbajtur nën kontroll emocionet e tij ose edhe nëse ka përvoja të qarta stresuese, kjo gjithashtu mund të çojë në një çrregullim të ngrënies së tepërt.

Simptomat: Kështu njihni një çrregullim të ngrënies së tepërt

Ushqimi i tepërt i përsëritur, i cili shoqërohet me humbjen e kontrollit, është simptoma kryesore e çrregullimit të ngrënies së tepërt. Vuajtësit përshkruajnë se gjatë ngrënies së tillë të tepërt ata kanë përshtypjen se nuk mund të kontrollojnë më llojin dhe sasinë e ushqimit të ngrënë.

Shpesh njerëzit hanë fshehurazi nga sikleti. Në lidhje me ngrënien e tepërt, ka emocione negative të tilla si neveri, depresion, faj ose turp. Në disa raste, ata që preken përpiqen të kundërveprojnë në shtimin e peshës, për shembull, duke lënë anash kohën e ngrënies. Por, kjo nuk ndodh rregullisht.

Diagnoza: Kjo është mënyra se si ekspertët gjurmojnë çrregullimin e ngrënies së tepërt

Për t’u diagnostikuar me çrregullim të ngrënies së tepërt, personat duhet të keni ngrënë shumë, të paktën dy ditë në javë për një periudhë prej gjashtë muajsh. Një kriter tjetër është që të sëmurët të mos marrin masa të rregullta për të parandaluar shtimin e peshës. Në këtë mënyrë, mund të përjashtohet bulimia e sëmundjes, sepse këtu parandalohet shtimi i peshës përmes të vjellave, agjërimit, laksativëve etj.

Ushqimi i tepruar: Terapia për trupin dhe shpirtin

● Duhet shijuar kohën e lirë pa menduar gjatë gjithë kohës për ushqimin
● Duhet ngrënë në një mënyrë të shëndetshme
● Qëllimi kryesor i terapisë së ngrënies së tepërt është të ndryshojë zakonet e te vuajturve të ngrënies, për shembull përmes një diete të ekuilibruar.
● Terapistët me përvojë i mbështesin pacientet në zhvillimin e sjelljes së vetëdijshme për të ngrënë dhe në marrjen e një ritmi të rregullt të ngrënies. Së bashku me pacientët, ekspertët gjurmojnë kushtet e qëndrueshme të çrregullimit të të ngrënit.

Metodat konservatore të trajtimit

Së pari, duhet shkruar në një ditar se cilat ushqime janë konsumuar dhe si është ndjerë pacienti me to. Kjo do të ndihmojë që pacienti të kuptoni ndjenjat dhe zakonet që qëndrojnë pas një sulmi të ngrënies.

Në njësi të ndryshme terapie mësohet gjithashtu se çfarë është sjellja ushqyese e kujdesshme. Terapistët udhëzojnë të ndryshohen zakonet të ngrënies, për shembull në lidhje me rregullsinë, përbërjen dhe ekuilibrin.

Është gjithashtu e rëndësishme për terapistët që pacientët mund të rrisin vetëvlerësimin përsëri. Në grupin e terapisë “Kompetenca sociale”, mësohen strategji të ndryshme për të qenë në gjendje të përballohet situata stresuese në të ardhmen pa ngrënë shumë.

Në fund të terapisë, duhet të përpunohet një profilaksi të rikthimit me pacientet. Për shembull, terapistët krijojnë “plane emergjence” për situata kritike në shtëpi.

Është shumë e rëndësishme qe organizmi jonë të marrë ushqim të dozuar në të gjitha vaktet e ditës.
Nuk duhet tejkaluar kufijtë e ushqimit, edhe pse ushqimi mund të ketë shije të mirë.
Ç’do gjë e cila kalon kufijtë, është e dëmshme.

/Telegrafi/

Në trend Shendetesi

Më shumë
Çfarë i ndodhë trupit nëse filloni të hani mjaltë para gjumit

Çfarë i ndodhë trupit nëse filloni të hani mjaltë para gjumit

Nutricion
Rënia e flokëve dhe kapakët e syve të “yndyrtë” janë shenja të problemeve me zemrën

Rënia e flokëve dhe kapakët e syve të “yndyrtë” janë shenja të problemeve me zemrën

Shëndetësi
Shtatë lloje frutash që përmbajnë një përqindje të lartë kalciumi: Një mineral jashtëzakonisht i rëndësishëm

Shtatë lloje frutash që përmbajnë një përqindje të lartë kalciumi: Një mineral jashtëzakonisht i rëndësishëm

Të njohim produktet
Katër gjendje të rënda që mund të shoqërohen me ndryshime në buzë

Katër gjendje të rënda që mund të shoqërohen me ndryshime në buzë

Shëndetësi
A mundet hunda artificiale të “nuhasë” sëmundjet, si dhe ushqimin e prishur?

A mundet hunda artificiale të “nuhasë” sëmundjet, si dhe ushqimin e prishur?

Shëndetësi Lajme
Interpretimi i pasqyrës së gjakut: Çfarë kuptimi kanë ato shkurtesa dhe në çfarë udhëzojnë vlerat e tyre!

Interpretimi i pasqyrës së gjakut: Çfarë kuptimi kanë ato shkurtesa dhe në çfarë udhëzojnë vlerat e tyre!

Shëndetësi
Kalo në kategori