Në bazë të rritjes dy mujore, çmimet botërore të ushqimit në shtator arritën mesataren e tyre më të lartë mujore që nga tetori i vitit 2011.

Siç njofton Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë së Kombeve të Bashkuara (FAO), Indeksi mujor i Çmimeve të Ushqimit ishte mesatarisht 130 pikë, duke u rritur me 1.5 pikë ose 1.2 për qind nga gushti i nxitur nga shtrëngimi i kushteve të furnizimit dhe kërkesa e fortë për produktet kryesore si gruri dhe vaji i palmës.

Shifra e shtatorit të këtij viti në Indeksin e ponderuar Tregtar, i cili përcjell çmimet e tregut ndërkombëtar të pesë grupeve kryesore të mallrave ushqimore, ishte 32.8 për qind më i lartë se në shtator 2020.

Indeksi i Çmimeve të drithërave në shtator u rrit me 2 për qind nga gushti, me një rritje të fortë të çmimeve botërore të grurit për shkak të shtrëngimit të disponueshmërisë së eksportit mes kërkesës së madhe.

“Në mesin e drithërave kryesore, në javët e ardhshme gruri do të jetë në fokus”, tha ekonomisti i lartë i FAO-s, Abdolreza Abbassian, duke vënë në dukje se kërkesa do të duhet të testohet kundrejt çmimeve në rritje të shpejtë.

Muajin e kaluar, Indeksi i Çmimeve të Qumështit u rrit me 1.5 për qind nga gushti mbi kërkesën solide të importit dhe faktorët sezonal në Evropë dhe rajonin e Oqeanisë, duke rritur kuotat ndërkombëtare për të gjitha produktet e qumështit, veçanërisht gjalpin. /Telegrafi/