‘Tinnitus’-i përcaktohet si perceptimi i tingullit në mungesë të stimujve të jashtëm akustik korrespondues

MSc.PT. Irfan M. Tifeku
Master of Science in Physiotherapy
Osteopathic manual practitioner
tel. 045 330 144; 049 111 634

Një ndryshim ekziston midis tringëllimave subjektive dhe objektive. Tringëllimi subjektiv (somatik) është një fenomen fantazmë dhe dëgjohet vetëm nga pacienti.

Tinitusi objektiv mund të përshkruhet si një gjendje në të cilën krijohen zhurma brenda trupit dhe të transmetohen në vesh, p.sh., nëpërmjet spazmave të muskujve tensor të membranës timpanike.

Kjo është e dëgjueshme tek një person tjetër, si një zë që rrjedh nga kanali i veshit. Tringëllima e rëndë është e lidhur me depresion, ankth dhe pagjumësi.

Simptomat dhe shkaqet

Tinitusi përfshin ndjesinë e dëgjimit të tingullit kur nuk ka zë të jashtëm. Simptomat e veshit mund të përfshijnë këto lloje të zhurmave fantazmë në veshët tuaj:

⦁ kumbues
⦁ gumëzhimë
⦁ zhurmshëm
⦁ kërcitje
⦁ fërshëllimë
⦁ zukatje

Zhurma “fantazmë” mund të ndryshojë në katran nga një ulërimë e ulët në një klithmë të lartë dhe mund ta dëgjoni në një ose dy veshë. Në disa raste, zëri mund të jetë aq i zëshëm sa që mund të ndërhyjë në aftësinë tuaj për t’u përqendruar ose dëgjuar tinguj të jashtëm.

Tinitusi mund të jetë prezent gjatë gjithë kohës, ose mund të vijë e të shkojë. Ka dy lloje të tringëllimës në vesh:

Tringëllima subjektive është tinnitus; vetëm ju mund të dëgjoni. Ky është tipi më i zakonshëm i tringëllimës në vesh. Mund të shkaktohet nga problemet e veshit në veshin tuaj të jashtëm, të mesëm ose të brendshëm. Gjithashtu mund të shkaktohet nga problemet me nervat e dëgjimit ose pjesë të trurit tuaj që interpreton sinjale nervore si të shëndoshë (rrugë dëgjimore).

Tinitusi objektiv është tringëllimë në vesh që mund të dëgjojë mjeku tuaj kur bën një ekzaminim. Ky lloj i rrallë i tinitusit mund të shkaktohet nga një problem i enëve të gjakut, një gjendje e kërcit të veshit të mesëm ose kontraktimet e muskujve.

Diagnoza dhe dg. diferenciale

Mjeku do të ekzaminojë veshët tuaj, kokën dhe qafën për të kërkuar shkaqet e mundshme të tinitusit (tringëllimës në vesh). Testet përfshijnë:

• Testi i dëgjimit (audiologjik). Si pjesë e testit, ju do të uleni në një dhomë të papërshkueshme nga zëri të veshur me kufje, përmes të cilave do të luhet tinguj të veçantë në një vesh në të njëjtën kohë. Ju do të tregoni kur mund ta dëgjoni zërin dhe, rezultatet tuaja, krahasohen me rezultatet që konsiderohen normale për moshën tuaj. Kjo mund të ndihmojë në përjashtimin ose identifikimin e shkaqeve të mundshme të tinitusit në vesh.

• Lëvizja. Mjeku juaj mund t’ju kërkojë që të lëvizni sytë, ta zmbrapsni nofullën ose të lëvizni qafën, krahët dhe këmbët. Nëse tinitusi i veshëve tuaj ndryshon ose përkeqësohet, ai mund të ndihmojë në identifikimin e një çrregullimi themelor që ka nevojë për trajtim.

• Testet e imazhit. Në varësi të shkakut të dyshuar të tringëllimë në vesh, ju mund të keni nevojë për rezultate imazherike siç janë skanimet CT ose MRI. Tingujt që ju dëgjoni mund të ndihmojnë mjekun tuaj të identifikojë një shkak të mundshëm themelor.

Klikimi. Kontraktimet e muskujve brenda dhe rreth veshit tuaj mund të shkaktojnë tinguj klikues të mprehtë që dëgjoni në shpërthime. Ato mund të zgjasin nga disa sekonda deri në disa minuta.

Zhurmat e furishme. Këto luhatje zanore zakonisht kanë origjinë vaskulare dhe ju mund t’i vëni re ato kur ushtroni ose ndryshoni pozicione, si kur shtriheni ose ngriheni.

Rrahje zemre. Problemet e enëve të gjakut, të tilla si presioni i lartë i gjakut, aneurizmi ose tumori, dhe bllokimi i kanalit të veshit ose eukustit mund të përforcojnë tingullin e rrahjeve të zemrës tuaj në veshët tuaj (tringëllimë pulsuese).

Zhurmë e ulët. Kushtet që mund të shkaktojnë zhurmë të ulëta në një vesh përfshijnë sëmundjen e Menieres. Tinitusi mund të bëhet shumë e lartë para një sulmi të marramendjes – një ndjenjë që ju ose rrethinat tuaja po rrotullohen ose lëvizin.

Kumbues i lartë. Ekspozimi ndaj zhurmës shumë të madhe ose goditjes në vesh mund të shkaktojë një tringëllimë të madhe ose gumëzhimë që zakonisht largohet pas disa orësh. Megjithatë, nëse ka edhe humbje dëgjimi, tinitusi mund të jetë i përhershëm. Ekspozimi afatgjatë i zhurmës, humbja e dëgjimit lidhet me moshën ose medikamentet mund të shkaktojë një zhurmë të vazhdueshme dhe të lartë në të dy veshët. Neuroma akustike mund të shkaktojë zhurmë të vazhdueshme dhe të lartë në një vesh.

Tinguj të tjerë. Kërcet e ngurta të veshit të brendshëm (otosklerozë) mund të shkaktojnë tinnitus të ulët në vesh që mund të jetë e vazhdueshme ose mund të vijnë e të shkojnë, pra të jenë të herëpashershme. Dylli, organet e huaja ose qime në kanalin e veshit duke i fshirë në drejtim të kundër të veshit, mund të shkaktojnë një shumëllojshmëri të tingujve.

Në shumë raste, shkaku i tinitusit nuk gjendet kurrë. Mjeku juaj mund të diskutojë me ju hapat që mund të merrni për të zvogëluar ashpërsinë e tringëllimës në veshë ose për t’ju ndihmuar të përballoni më lehtë zhurmën.

Trajtimi medikamentoz

Asnjë qasje mjekësore ende nuk mund të konsiderohet si një opsion i caktuar i trajtimit. Prandaj, as në Evropë, as në SHBA asnjë ilaç ende nuk është miratuar për trajtimin e tinitusit në veshë. Treguesi për farmako-terapi është i kufizuar në trajtimin e komorbiditeteve, siç janë çrregullimet e ankthit, çrregullimet e gjumit dhe depresioni.

Gritsenko et al., 2014 përshkruan në një raport të rastit të një njeriu 65 vjeçar në të cilin është diagnostikuar një arthropati e facet e C2-C3, një trajtim i suksesshëm duke aplikuar një bllok të degës mjekësore të C2-C3 në kombinim me ablacionimin e radiofrekuencave të C2- Degët C3 mesatare.

Megjithëse barnat nuk mund të kurojnë tinitusin në vesh, ka disa barna që do të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave që po përjetoni. Antidepresantët triciklikë, si amitriptilin dhe nortriptilin, janë dy prej ilaçeve më të zakonshme. Nëse jeni duke përjetuar tinitus të rëndë, mund të përdorni një nga këto barna. Megjithatë, është e rëndësishme të dini se këto ilaçe mund të vijnë me efekte anësore të tilla si goja e thatë, pamja e paqartë dhe çrregullimet zemrës.

Diskutoni për çdo kusht tjetër që keni ose medikamente që po merrni me mjekun tuaj. Niravam dhe Xanax gjithashtu mund të përshkruhen në receta, por secili nga këto medikamente mund të shkaktojë përgjumje dhe të përziera, ndonjëherë edhe të vjellura, dhe ata mund të krijojnë varësi.

Trajtimi fizioterapeutik

Kur duhet që një pacient me tinitus në veshë t’i referohet një fizioterapisti?

Lidhur shpesh me dhimbjen dhe pikat e shkaktuara nga myofascial, tinitusi somatosensoriale është një lloj shumë i zakonshëm i tringëllimë në veshët që kërkon protokolle specifike të vlerësimit dhe trajtimit.

Historia mjekësore duhet të hetojë dhimbjen në kokë, në fytyrë, në shpinë të qafës së mitrës dhe në zonat e gjirit, ndërsa ekzaminimi fizik duhet të vlerësojë sjelljen e pacientit, praninë e pikave të shkaktuara nga myofaciale dhe modulimin e veshëve.

Terapia fizikale duhet të përshtatet sipas historisë së pacientit dhe ekzaminimit fizik.

Ekzistojnë në thelb dy lloje të tringëllimës në vesh ku rekomandohet terapia fizike: tinitusi somatosensorë dhe tinitusi që lidhet me faktorët emocionalë. Tinitusi somatosensor shkaktohet nga çrregullime muskulo-skeletore, nga të cilat sindroma e dhimbjeve myofasciale është një nga më të zakonshmet.

Kjo sindromë karakterizohet nga dhimbje rajonale dhe pika aktive myofascial (TP), të cilat janë nyje hypersensitive në një grup muskulor të prekshëm dhe të tensionuar që prodhojnë dhimbje lokale dhe të referuara (Travell dhe Simons, 1998).

Në studimet e fundit, është vërejtur një marrëdhënie e fortë midis veshëve dhe TP (Rocha dhe Sanchez, 2007, 2008, 2012). Një person me tringëllimë në vesh është pothuajse pesë herë më i mundshëm për të paraqitur TP-të, të cilat shpesh prodhojnë një modulim në intensitetin ose llojin e tinitusit kur shfaqen. Është interesante që muskujt e vendosur pranë kokës janë më shumë gjasa të prodhojnë një modulim të tillë.

Lidhja mes tinitusit dhe dhimbjes, pavarësisht nga prania e TP, është demonstruar nga ngjashmëritë në patofiziologjinë e tyre, tiparet cilësore dhe qasjet e trajtimit. Pacientët me tringëllimë në veshët kanë pothuajse tre herë më shumë gjasa të përjetojnë dhimbje dhe përmirësimi i tringëllimës në vesh lidhet drejtpërdrejt me përmirësimin e dhimbjes (Rocha e Sanchez, 2012).

Një marrëdhënie e ngjashme e drejtpërdrejtë gjendet në bruksizëm, ku pacientët me dhimbje orofaciale kanë më shumë gjasa të kenë tringëllimë në vesh (Camparis et al., 2005).

Historia dhe ekzaminimi fizik

Histori dhe ekzaminim fizik janë bazë për hetimin e tringëllimës somatosensoriale. Historia mjekësore duhet të përcaktojë nëse pacienti ka dhimbje dhe nëse është e vendosur në brezin e kokës, fytyrës, qafës ose shpatullave.

Pacienti gjithashtu duhet të pyetet nëse tringëllimë e veshëve filloi para, pas, ose njëkohësisht me dhimbjen. Kjo mund të ndihmojë në përcaktimin nëse një çrregullim i muskujve shkakton tringëllimë në veshët. Është interesante për të hetuar nëse tringëllima në veshët është në anën e njëjtë si tensioni i muskujve ose dhimbja, gjë që shpesh ndodh në tringëllimë në veshët somatosensorë.

Historia e pacientit mund të tregojë se tringëllima në veshët filloi pas një traume të kokës ose qafës, një procedure dentare, manipulim të pjesës cervikale ose periudha të bruksizmit intensiv. Pacienti gjithashtu mund të raportojë një modulim të tringëllimës në veshët gjatë ose pas përdorimit të një kompjuteri (sjellje të dobët), duke përdorur një jastëk të ndryshëm, ose në periudha me dhimbje më intensive.

Ekzaminimi fizik duhet të fillojë me një vlerësim të kokës dhe gjymtyrët e sipërme. Duhet të hetohet lateralizimi ose zgjatimi i kokës dhe ngritja ose zgjatimi i shpatullave. Ekzaminimi fizik gjithashtu përfshin testet e modulimit të kryera në një dhomë të heshtur ku pacienti mund të perceptojë qartë tringëllimë në veshët. Klasat nga 0 në 10 në shkallën analoge vizuale (VAS), të vlerësuara para dhe gjatë testimit, ndihmojnë në përcaktimin nëse intensiteti i tringëllimë në veshët rritet ose zvogëlohet.

Zvogëlimi i intensitetit të tringëllimës në veshët gjatë testimit duket të jetë një kusht i rëndësishëm për arritjen e rezultateve të rëndësishme terapeutike.

TPs janë hetuar në muskujt splenius, sternocleidomastoid, trapezius, infraspinatus, masseter, dhe muskujt e përkohshëm të kokës dhe qafës. Gjatë palpimit, pacientit duhet të pyetet nëse modulohet tringëllimë në vesh ose jo.

Fizioterapeuti duhet të marrë trajnim specifik për kryerjen e këtij lloji të vlerësimit. Modulimi i tringëllimë mund të hetohet përmes lëvizjes mandibulare aktive (hapja, mbyllja, zgjatimi dhe lateralizimi) dhe lëvizjet e qafës , pjesës cervikale (përkulje, zgjatje, rrotullim dhe lateralizim) të mbajtura për një periudhë deri në 5 sekonda. Tkurrja isometrike e zonës së kokës dhe nofullës, lëvizjet e syrit (tringëllimë) dhe lëvizjet e fytyrës mund të kryhen edhe për të hetuar modulimin.

Një test duhet bërë me shtrirjen e ushtrimeve të mbajtura për 30 sekonda për të vlerësuar ndryshimet në intensitetin e tringëllimë në veshët. Ushtrimet duhet të përqendrohen kryesisht në zonën e qafës dhe shpatullave.

Bruksizmi dhe çrregullime të tjera temporomandibular duhet të vlerësohen nga një otolaringolog, në mënyrë që, nëse është e nevojshme, pacienti mund t’i referohet një dentisti dhe/ose fizioterapeuti.

Shenjat si një gjuhë e dhëmbëzuar, tretje dentare dhe një linjë alba në mukozën jugore; hapje e kufizuar, e devijuar ose e dhimbshme; dhimbje të muskujve, ose spontane ose në palpim; dhe duhet të shqyrtohet kërcitja e përbashkët. Së fundi, një audiometria normale në prani të tringëllimë dhe dhimbjes çon në një diagnozë të tringëllimë somatosensoriale, një kusht që mund të trajtohet në mënyrë efektive me terapi fizikale.

Trajtimi i tinitusit

Një trajtim i bazuar në prova, i quajtur terapi myofascial, tani është në dispozicion për të liruar TP lidhur me tringëllimën në vesh (Rocha dhe Sanchez, 2012). Kjo është një terapi manuale bazuar në aplikimin e presionit digjital në TP, e ndjekur nga manovra të miokracisë të ngjashme me stërvitjet shtrënguese. Gjilpëra e thatë është përdorur gjerësisht edhe në praktikën klinike për të trajtuar tringëllimën në vesh për shkak të TP-ve, por ende mungojnë dëshmitë shkencore të efektivitetit të saj.

Qasjet e tjera me efektivitet të demonstruar kundër tringëllimë somatosensoriale (pavarësisht nga prania e TP-ve) përfshijnë terapinë atlas (Kaute, 1998), TENS (stimulim elektrik transkutean) pranë rajonit të veshit (Herraiz et al., 2007), osteopati/Kessinger dhe Boneva, 2000) dhe aurikuloterapia (Okada et al., 2006).

Teknika të veçanta për rajonin temporomandibular janë raportuar gjithashtu në disa punime të publikuara. Në rastin e tringëllimës të veshëve në lidhje me faktorët emocionalë, terapia fizike mund të ndihmojë në përmirësimin e ankthit dhe depresionit duke u dhënë pacientëve teknikë të thellë të frymëmarrjes diafragme, teknikën e numërimit (duke numëruar 60 deri në 0), meditimin (duke përdorur imazhe dhe fjalë), relaksimin progresiv të Jacobson mindfulness.

Pacientët “Hypermodulating”, pra ato që paraqesin modulimin në të gjitha testet në ekzaminimin fizik, kërkojnë një qasje tjetër. Këta pacientë duhet së pari të marrin medikamente para se të referohen në terapinë fizike.

Terapia fizike duhet të personalizohet sipas gjetjeve në ekzaminimin klinik dhe fizioterapisti duhet të fitojë përvojë në këtë temë. Trajtimi i pacientëve me tringëllimë somatosensor nuk kufizohet vetëm në uljen e tensionit të dhimbjes ose muskujve. Këta janë individë që përjetojnë shumë ankth dhe dyshime mbi simptomat e tyre, dhe fizioterapisti duhet të jetë i përgatitur për t’i ndihmuar ata.

Në përfundim, është e rëndësishme të theksohet se tinitusi somatosensor duhet të adresohet nga një ekip multidisiplinar dhe përmirësimi i tij është i lidhur ngushtë me kohëzgjatjen e simptomave. Prandaj, është thelbësore që otorinolaringologët të jenë të përgatitur për të vlerësuar këtë lloj të tringëllime në vesh, duke iu referuar pacientit një fizioterapisti sa më shpejt të jetë e mundur.

Për më tepër, duhet të mbahet mend se ilaçet vetëm në rastet e tringëllimë somatosensorale nuk trajtojnë shkaqe të tilla si çrregullime posturale, vertebrale ose të zorrëve.

Trajtimi osteopatik

Osteopatia kraniale mund të jetë shumë efektive në trajtimin dhe menaxhimin e tringëllimës në vesh. Trajtimi është i dizajnuar për të reduktuar kufizimet në trupin e pacientit, duke përfshirë edhe në kokën e tyre. Është një terapi shumë e butë, e drejtuar nga duart që kërkon të lehtësojë tensionin dhe stresin që mund të ndërhyjë në ritmet natyrore të trupit.

Një osteopat i kafkës do të marrë një histori të plotë mjekësore nga pacienti në mënyrë që të përcaktojë shkakun e tringëllimës së veshit të tyre. Ata pastaj do të formulojnë një program të vazhdueshëm trajtimi bazuar në gjetjet e tyre. Ideja e këtij programi është të ndihmojë në kontrollimin e tringëllimë të veshëve dhe të zvogëlojë ndikimin e saj tek pacienti.

Trajtimi mund të përfshijë manipulimin e butë të shtyllës kurrizore të pacientit, zonën e tyre sakrale (pjesën e poshtme të shpinës) dhe kafkën e tyre në mënyrë që të rivendosë ekuilibrin e duhur.

Osteopatia përdorë duart mbi qasjen strukturore ku të gjitha strukturat e përfshira në procesin e zhvillimit të tringëllimës në vesh sjellin në ekuilibër me njëra-tjetrën. Vlerësimi kërkohet për të përcaktuar mekanizmin e simptomave të tinitusit dhe osteopatet mund t’i referohen nëse është e nevojshme.

Nervat përgjatë qafës dhe pjesës së sipërme mbrapa dhe rregullojnë qarkullimin në organet shqisore, duke përfshirë edhe veshët. Presioni në këto nerva mund të ndikojë negativisht në dëgjimin duke shtrembëruar funksionet ndijore të nervave të dëgjimit. Meqenëse këta nerva gjithashtu luajnë një rol në rregullimin e qarkullimit të gjakut dhe limfatisë në vesh, ndikimet mund të shkaktojnë probleme dëgjimore përmes qarkullimit të shqetësuar në vesh. Kjo mund të përbëhet nga tensioni muskulor dhe kufizimet fascial të brezit të shpatullave.

Osteopatët kërkojnë të rrisin lëvizjen në pjesën e sipërme të shpinës, për të përmirësuar rrjedhjen e gjakut dhe limfatik në veshë dhe për të zvogëluar acarimin e nervit.

Kuptimi i ndryshimeve kompensuese që ndodhin në sistemin muskuloskeletal mund të na ndihmojë të kuptojmë shkaqet për zhvillimin e tringëllimës në vesh. Midis veshit dhe nofullës ka lidhje muskulore, fasciale dhe të përbashkëta, (të dyja janë të lidhur nga eshtrat e përkohshme). Eshtrat e kafkës duhet të jenë të lirë në lëvizjet e tyre, por edhe strukturat që kalojnë nëpër to, të mbyllura prej tyre, ose t’i lidhin ato, si nerva, arteriet, venat dhe vargjet.

Osteopatët mund të përqendrojnë përpjekjet e tyre në përmirësimin e funksionit dhe lëvizjes së nofullës dhe kockave të kafkës duke përdorur osteopatinë kraniale. Trajtimi osteopatik për tringëllimë në veshët ka për qëllim lirimin e tensionit muskulor dhe fascial dhe përmirësimin e lëvizjes së përbashkët, sidomos në qafën, pjesën e sipërme të shpinës dhe të nofullës dhe përmirësimin e qarkullimit limfatik lokal.

Trajtimi i hershëm osteopatik rekomandohet për të përmirësuar rezultatin e tringëllimës në vesh. Trajtimi me anë të një osteopati mund të kryhet në lidhje me ndërhyrjet mjekësore ose alternative.

Në përfundim të çdo seance terapi, pacienti mund të gjejë një përmirësim të dukshëm në tringëllimë.

Trajtimi me akupunkturë

Nga perspektiva e mjekësisë tradicionale kineze, tringëllima është konsideruar si një problem qarkullimi rreth veshit, qafës apo shpatullës. Veshët janë hapjet e veshkës në sipërfaqen e trupit, dhe ato janë gjithashtu vende të rëndësishme të pivotit për meridianët për të komunikuar me njëri-tjetrin.

Tinitusi nuk është një sëmundje auditive, por shpesh është e lidhur me kanale të caktuara dhe me një organ të veçantë të brendshëm. Në mjekësinë perëndimore, ekzistojnë dy lloje kryesore të tringëllimës në veshët: tinitusi subjektiv që është lloji vetëm i tringëllimës ju mund të dëgjoni dhe tinitusi objektiv është lloji që mund të dëgjohet nga njerëz të tjerë. Tinitus mund të shkaktohet nga shumë kushte shëndetësore. Në shumë raste, një shkak i saktë nuk gjendet kurrë.

Mjekët TCM shpesh ofrojnë trajtim akupunkturë të kombinuar me formulën bimore në trajtimin e tringëllimës në vesh. Pikat e akupunkturës nën llapën e veshit zgjidhen në trajtimin e tringëllimë së bashku me pikat e tjera të akupunkturës në trupin tuaj. Është e rëndësishme të theksohet se trajtimet e akupunkturës së veshit duhet të administrohen nga profesioniste te akupunkturës të kualifikuar dhe me përvojë.

Më poshtë janë dy modelet e përbashkëta të tringëllimës në vesh që mund të trajtohen në mënyrë efektive nga akupunktura. Në disa raste, tinitusi u zhduk plotësisht pas trajtimit të shkakut rrënjësor të sëmundjes.

Shumë studime e kanë treguar akupunkturën për të përmirësuar tringëllimën në vesh. Nga ana tjetër, shumë thonë se nuk është më mirë. Meqenëse mjekësia perëndimore ka mundësi të kufizuara në trajtimin e tinitusit, shumë njerëz kërkojnë trajtime alternative për të ndaluar ringjalljen në vesh.

Akupunktura mund të jetë një alternativë më e mirë sesa medikamentet kundër ankthit, aparatit të dëgjimit dhe pajisjes me maskim të shëndoshë. Ju gjithashtu mund të provoni stimulimin e pikave të akupresionit për tringëllimë në veshët tuaj.

Sa ndikon Ibuprofeni në trajtimin e tinitusit?

Ibuprofeni shkakton tringëllimë në veshët në 1% deri 3% të njerëzve që e marrin atë sipas PDR dhe CPS. Meqenëse shumë njerëz marrin Ibuprofen çdo ditë, kjo përkthehet në shumë njerëz duke marrë vesh tringëllimë vetëm nga përdorimi i Ibuprofen. Megjithatë, unë nuk kam ndonjë informacion mbi dozën e nevojshme për të shkaktuar tringëllimë në veshët kur merren Ibuprofen.

Me një numër të barnave, doza më të larta mund të shkaktojnë tringëllimë në veshët, ndërsa doza më të ulëta të të njëjtit medikament nuk. Aspirina është një shembull.

Unë nuk kam dëgjuar në mënyrë specifike se tringëllima në veshët është e lidhur me dozën e Ibuprofenit, por kjo mund të jetë. Pra, lexuesit, a keni gjetur ndonjë nga ju se ju mund të merrni Ibuprofen në doza të ulëta pa tringëllimë, por tringëllima në veshët fillon me doza më të larta? Më tregoni përvojat tuaja.

Cilat suplemente përmirësojnë tinitusin?

Tinitusi është një simptomë e një gjendje themelore. Mund të lidhet me humbjen e dëgjimit, stresin, dëmtimin e veshëve, presionin e gjakut, tumoret dhe arteriosklerozën, e cila është ngushtimi i arterieve.

Nëse korrigjimi i shkakut themelor nuk arrin të japë rezultate, ose një shkak themelor nuk mund të gjendet, një formë tjetër trajtimi mund të ndihmojë në reduktimin ose eliminimin e zilisë. Një formë e trajtimit është vitamino-terapia.

Gingko Biloba

Një nga suplementet ushqimore më të zakonshme të përdorura për trajtimin e tringëllimës në veshët është gingko biloba, sipas Klinikës Mayo. Një studim i kryer në Allgemeines Krankenhaus St. Georg të Hamburgut, Gjermani në vitin 2002 tregoi se trajtimi i gingko, i cili është injektimi i lëngjeve direkt në gjak, i shoqëruar me gingko biloba me gojë, është efektive në zbutjen e simptomave të lidhura me tringëllimën ne veshët. Gingko orale është marrë në dozën 80 mg dy herë në ditë gjatë 12 javëve. Por, njerëzit gjithashtu kanë marrë 120-240 mg magnezi me gojë, pa infuzion, dhe kanë përjetuar gjithashtu një përmirësim.

Zinku

Zinku është një shtesë ushqimore që mund të ndihmojë në trajtimin e tinitusit, sipas informacionit të dhënë nga Institutet Kombëtare të Shëndetit. Një studim i kryer nga Departamenti i Otorinolaringologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit St. Marianna në vitin 1997 zbuloi se njerëzit që vuanin nga tinitusi kishin gjithashtu mungese zinku. Pjesëmarrësve iu dha 34 ose 68 mg zink çdo ditë për dy javë. Shumica e përjetojnë një rënie të simptomave të tinitusit në veshët ndërsa nivelet e zinkut të gjakut ju ishin rritur.

Melatonina

Melatonina është një hormon i prodhuar nga trupi, por gjithashtu mund të gjendet si një shtojcë diete e përdorur për çrregullime të gjumit. Një studim i kryer nga Fondacioni i Studimit të Hershëm të Sarasota, Florida në vitin 1998 tregoi se mund të përfitojnë njerëzit që jetojnë me tringëllimë në veshë. Pjesëmarrësit morën 3 mg melatonin gjatë 30 ditëve dhe gjetën një përmirësim të simptomave.

Vitamina- B

Institutet Kombëtare të Shëndetit ofrojnë vitaminën B si një zgjidhje tjetër potenciale për tringëllimë në vesh. Një studim i kryer në Institutin e Kërkimeve për Rreziqet e Zhurmës në 1993 zbuloi se disa njerëz që vuanin nga tinitusi i veshit, vuanin gjithashtu nga një mangësi e vitaminës B12. Plotësimi i dietës me këtë vitaminë siguron një përmirësim të gjendjes. Ekzistojnë gjithashtu disa prova anekdotike se të dyja niacin dhe tiaminë mund të japin lehtësim të tringëllimë në veshët. Midis 100 dhe 500 mg janë marrë nga tiamina. Niacin është marrë në doza 50 mg dhe ka përparuar deri në 500 mg. Rekomandohet të diskutoni këto vitamina B për trajtimin e tringëllimë në vesh me mjekun para përdorimit!

Si të flemë me tinitus?

Tinitus mund të ndërhyjë me gjumin tuaj. Por me hapat e mëposhtëm, mund të mësoni më shumë rreth gjumit me tringëllimë në vesh.

Në heshtjen e gjumit tuaj, kumbimi i vazhdueshëm në veshin tuaj mund të bëhet veçanërisht i bezdisshëm dhe t’ju privojë nga pushimi i një nate të mirë. Megjithatë, mund të ndërmarrësh disa hapa për t’ju ndihmuar të flini me tringëllimë në vesh.

Disa këshilla të dobishme si të flini me tringëllimën në vesh:

– Provoni ushtrime relaksimi
– Provoni stërvitjen e rregullt. Por shmanguni duke ushtruar shumë afër gjumit.
– Shkoni në shtrat kur ndiheni të përgjumur dhe jo vetëm sepse është një kohë e caktuar. Nëse nuk jeni në gjumë për 20 ose 30 minuta, çohuni, shkoni në një dhomë tjetër dhe bëni diçka të qetë dhe relaksuese, si leximi. Kthehuni në shtrat kur të ndiheni të përgjumur përsëri.
– Ngrihuni në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të përmirësuar gjumin.
– Mundohuni të kufizoni sasinë e kafeinës dhe nikotinës që keni gjatë natës, pasi këto janë stimulantë.
Mbani dhomën tuaj në një temperaturë jo shumë të ftohtë dhe as shumë të nxehtë.
– Mos lexoni ose shikoni TV në shtrat para se të provoni të shkoni në gjumë. Kjo vetëm do t’ju bëjë të ndiheni më të vëmendshëm.
– Një radio ose CD, që lëshojnë tinguj qetësues në dhomën tuaj të gjumit, duke përfshirë tingujt e valëve dhe zogjve, mund t’ju ndihmojë të relaksoheni dhe të bini në gjumë.

A largohet tinitusi me kalimin e kohës?

Tinitusi në mënyrë progresive përkeqësohet, por edhe përmirësohet. Në fakt, kjo është shumë e pazakontë. Tringëllimë në veshët mund të ndryshojë në ashpërsi nga dita në ditë, por shumë nga kjo është objektive dhe mund të ndikohet nga mënyra se si ndjeheni ose çfarë bëni çdo ditë. Por në shumicën e rasteve, simptomat e tringëllimës në veshët përmirësohen me kalimin e kohës.

Është e rëndësishme të kontrolloni veshët tuaj sepse tringëllimë mund të shkaktohet nga diçka me një zgjidhje të thjeshtë, si një bllokim i veshëve, i cili mund të hiqet lehtësisht nga një audiolog ose një profesionist i kujdesit të shëndetit të dëgjimit.

Cilat ushqime ndikojnë në përmirësimin e tinitusit

Bërja e zgjedhjes së duhur të dietës mund të jetë një mënyrë instrumentale që individët mund të zbusin efektin e tringëllimës në jetën e tyre të përditshme. Ashtu si disa ushqime mund të përkeqësojnë ndikimin e tringëllimës në vesh, ka edhe gjëra që ndihmojnë në zvogëlimin e ashpërsisë së tij. Kjo do të thotë se është e rëndësishme për njerëzit që jetojnë me tringëllimë në vesh për të kuptuar se si ushqime të ndryshme ndikojnë në dëgjimin e tyre dhe duhet te bëjnë zgjedhje të përgjegjshme për atë që hanë.

Këtu është një listë e ushqimeve të caktuara që ndihmojnë në lehtësimin e tringëllimë të veshëve dhe disa që nuk janë aq të mira për të:

– Ushqime që mund të ndihmojnë: banania, ananasi dhe te gjitha ushqimet që kanë vlera të larta të vitaminës B12 dhe zinkut!
– Ushqimet që ndikojnë në përkeqësimin e tinitusit janë: kripa, sheqeri, sulfitet dhe ushqimet e shpejta.

A trajtohet tinitusi në kushte shtëpie

Tinitusi nuk mund të trajtohet në kushte shtëpie, por duke iu përmbajtur këshillave të mësipërme rreth dietave ushqimore dhe ushqimeve të cilat ndikojnë në përmirësimin e tinitusit dhe kushteve për një gjumë më të mirë me tinitus, mund të kemi një përmirësim të gjendjes së tinitusit! /Telegrafi/