LAJMI I FUNDIT:

Çfarë është përgjysmimi i Bitcoin dhe pse ka rëndësi?

Çfarë është përgjysmimi i Bitcoin dhe pse ka rëndësi?

“Minatorët” që nxjerrin Bitcoin nga matematika komplekse po marrin një ulje prej 50 për qind – duke reduktuar në mënyrë efektive prodhimin e ri të kriptomonedhës më të madhe në botë.

“Përgjysmimi” i fundit i Bitcoin ndodhi të premten mbrëma. Menjëherë pas ngjarjes së shumëpritur, çmimi i bitcoin mbeti i qëndrueshëm në rreth 63,907 dollarë.


Tani, të gjithë sytë janë në atë që do të ndodhë në rrugë e sipër, raporton washingtonpost.

24 orë na ndajnë nga ngjarja e madhe Halving në Bitcoin
Lexo po ashtu 24 orë na ndajnë nga ngjarja e madhe Halving në Bitcoin

Përtej sjelljes afatgjate të çmimit të Bitcoin, e cila mbështetet shumë në kushtet e tjera të tregut, ekspertët tregojnë për ndikime të mundshme në operacionet e përditshme të vetë minatorëve. Por, si me gjithçka në kriptoverzën e paqëndrueshme, e ardhmja është e vështirë të parashikohet.

“Përgjysmimi” i Bitcoin, një ngjarje e paraprogramuar që ndodh afërsisht çdo katër vjet, ndikon në prodhimin e Bitcoin.

Minatorët përdorin ferma me kompjuterë të zhurmshëm dhe të specializuar për të zgjidhur enigmat e ndërlikuara matematikore; dhe kur përfundojnë një të tillë, marrin një numër fiks Bitcoin si shpërblim.

Përgjysmimi bën pikërisht atë që tingëllon – i shkurton ato të ardhura fikse përgjysmë. Dhe kur shpërblimi i minierave ulet, bie edhe numri i Bitcoin-ve të rinj që hyjnë në treg. Kjo do të thotë që oferta e monedhave të disponueshme për të kënaqur kërkesën rritet më ngadalë.

Furnizimi i kufizuar është një nga karakteristikat kryesore të Bitcoin. Vetëm 21 milionë Bitcoin do të ekzistojnë dhe më shumë se 19.5 milionë prej tyre tashmë janë minuar, duke lënë më pak se 1.5 milion të mbetura për t’u tërhequr.

Sa afër jemi nga kryerja e pagesave me kriptovaluta
Lexo po ashtu Sa afër jemi nga kryerja e pagesave me kriptovaluta

Për sa kohë që kërkesa mbetet e njëjtë ose rritet më shpejt se oferta, çmimet e Bitcoin duhet të rriten pasi përgjysmimi i kufijve të prodhimit. Për shkak të kësaj, disa argumentojnë se Bitcoin mund të kundërshtojë inflacionin – megjithatë, ekspertët theksojnë se përfitimet e ardhshme nuk janë kurrë të garantuara.

Për kodin e Bitcoin, përgjysmimi ndodh pas krijimit të çdo 210 mijë “blloku” – ku regjistrohen transaksionet – gjatë procesit të minierave.

Ndryshe, ngjarja nuk ka datë specifike, por ndodh afërsisht një herë në katër vjet. /Telegrafi/