LAJMI I FUNDIT:

Bursa e përbashkët e energjisë Shqipëri-Kosovë pritet të fillojë operimin në 3-mujorin e dytë të vitit

Bursa e përbashkët e energjisë Shqipëri-Kosovë pritet të fillojë operimin në 3-mujorin e dytë të vitit

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku në një deklaratë të përbashkët me drejtorin e Sekretariatit të Energjisë, Artur Lorkowski, tha se qeveria shqiptare prej vitesh ka punuar me një strategji të qartë për diversifikimin e burimeve të prodhimit të energjisë elektrike.

Reklama

Gjatë fjalës së saj në një komunikim të përbashkët për media pas takimit, Balluku u shpreh se pavarësisht situatës së vështirë qeveria ka marrë në mbrojtje kontratat me abonentët familjarë dhe bizneset e vogla, që të mos preken nga rritja e çmimit të energjisë.

“Ndërsa në 3-mujorin e dytë të 2022-it, Bursa Energjetike do të jetë operacionale në tregun e lirë”, tha Balluku.

E themeluar më 5 tetor 2020 dhe me seli në Tiranë dhe Prishtinë, ALPEX është një ndërmarrje e përbashkët ndërmjet operatorëve të sistemit të transmetimit të Shqipërisë (OST) dhe Kosovës (KOSTT).

Gjithashtu tha ministrja gjatë fjalës së saj, me Lorkowskin, “kemi diskutuar faktin se Shqipëria është rreshtuar si vendi i parë që ka përmbushur planin kombëtar për energji me klimën, që në dhjetor 2021 dhe sigurisht duke u kthyer kështu në një model dhe për vendet tjera.

Nga ana e tij, drejtori i Sekretariatit të Energjisë, Artur Lorkowski, u shpreh i kënaqur për vizitën e tij të parë zyrtare në Tiranë, pasi ka marrë detyrën e drejtorit.

“Shqipëria është një shtet shumë i rëndësishëm kontraktues i energjisë i cili po përgatitet për Presidencën e radhës. Diskutimi i sotëm është vetëm fillimi i një diskutimi intensiv në të ardhmen”, tha ai.

Lorkowski shprehu përgëzimet më të mira për qeverinë shqiptare në realizimin e reformave veçanërisht atë energjetike, pasi siç tha ai, “janë shënuar hapa konkretë edhe në krijimin e tregjeve, njohjen e marrëveshjeve reciproke midis enteve rregullatore kombëtare të Shqipërisë dhe Kosovës”.

“Shqipëria duhet të përgëzohet pasi ka arritur 45 për qind të konsumit final të energjisë nga burimet e rinovueshme dhe duhet nënvizuar se Shqipëria është i vetmi vend i familjes së komunitetit të energjisë, me një sasi të burimeve të rinovueshme në sektorin e transportit mbi 10%. Kështu që gjej rastin t’ju përgëzoj zonja Balluku, kjo nuk është rastësi por pasojë e politikave të qeverisë dhe punës tuaj”, theksoi ai.

Gjithashtu, Lorkowski përgëzoi punën e MIE për ankandet e investimeve në parqet fotovoltaike.

“Sa i përket rritjes së çmimeve, duhet të gjendet një mënyrë për të lehtësuar pasojat. Siç theksuam krijimi i bursës shqiptare të energjisë do të jetë një hap i rëndësishëm dhe shpresojmë që ky do të jetë një hap historik sa i përket energjisë në vend”, deklaroi Lorkowski.

Ai vuri në dukje se, diskutimi i sotëm u fokusua edhe mbi situatën e krijuar dhe rritjen e çmimeve të energjisë dhe instrumentet për mbrojtjen e qytetarëve dhe bizneseve.

“Referuar situatës në Shqipëri dhe rajon, është me rëndësi të implementohet stoku i emergjencës së naftës, pasi ky nuk është vetëm një detyrim nga traktati, por edhe një garanci për qytetarët”, deklaroi Lorkowski. /Telegrafi/